Ajánló >

Jó lapot kívánunk!

Fordítás

Kedves Olvasó!

Az Ön által felfedezésre váró Légiközlekedés Online egy szempontból már most egész biztosan tükre a mai légiiparnak: az ötlet kidolgozásától a gyakorlati megvalósításig szinte minden eleme késett…. Nem is keveset, sőt…
Tervezés, próbaüzemek, biztonsági elemzések, újratervezés, és persze hivatalok ügymenetei… A nehézkesen megszületett cégbírósági határozat pedig egy rejtélyes véletlen folytán elkeveredett a repülőtéren, és nem jutott el az ott bejegyzett kiadó alapítványig … Minden kezdet nehéz, de végül csak beváltottuk “fenyegetéseinket”, és most itt vagyunk végre.

legikozlekedes.com reszponzív

2016-ban fordult a világ: a netezők több mint fele már hordozható eszközökön böngészik. Ennek megfelelően működik a mi oldalunk is.

Lapunk indításának ötlete a Repülés szakmai blog aktív működése folyamán vetődött fel először, mivel a szabadidőben szerkesztett blogoldal szűkebb műfaj, mint egy újságfelület, szerkesztése is korlátosabb. A felhalmozott tudásanyag azonban a széleskörű olvasottság reményében született, így most ennek hátterét igyekszünk itt megteremteni.
(Szerkesztőként külön köszönettel tartozom mindazoknak, akik a blogon segítségemre voltak és vannak kiváló cikkekkel, szakértői munkával.) Az ottani archívum egyes ismeretterjesztő anyagait a kiadónkkal való megegyezés szerint átvesszük és megjelentetjük itt a Légiközlekedés Online-ban is. A Repülés blog viszont nem vész el, a továbbiakban inkább személyes hangvételben szól a repülésről, ez a lap picivel szakmaibban, de közérthetően, mindenki számára fogyaszthatóan és főképp sűrűbben.

Utazás, szállítás, turizmus

A légiközlekedés a repülésnek jóval változatosabb szelete, mint amennyire ez ma a magyar médiában megjelenik. Nemcsak nyaralni, de dolgozni is egyre többen utazunk heti vagy napi rendszerességgel. Tehergéppel kis postacsomagokat vagy épp nagyméretű berendezéseket szállíttatunk légi úton, egy szál egzotikus virág megvásárlásával is igénybe vesszük a légiközlekedést, hiszen a gyorsan romló áruk fél nap alatt átrepülik a kedvünkért a Földet anélkül, hogy ebbe belegondolnánk. Utasoknak, kereskedőknek, ügyintézőknek – főképp ha nem szakmabeliek, szállítmányozók – csak korlátozott információk állnak rendelkezésére egy helyen. Sokat kell böngésznünk és tanulnunk, mire profin megtervezzük utazásunkat,  vagy csak egy megrendelést korrekt módon összeállítunk egy légifuvarhoz. Mindezeket a szempontokat figyelembe véve alakítottuk ki a lap profilját, és ennek megfelelően épül majd folyamatosan a tudásbázisunk is, amely a napi olvasnivalók mellett összefogott tájékozódást, gyakorlati információkat kínál.
Ezzel ugyanakkor a szakmai közönség illetve a rokon területek munkatársai számára is igyekszünk segítséget adni.

Nemcsak nagyban nagy a felelősség

Sokan gondolják elszigetelt, külön világnak a nagygépes kereskedelmi repülést, pedig sokszor ugyanannak a rendszernek a használói vagyunk egy kis sétarepülés közben, hobbirepülőként, sportolóként, vagy épp fotósként egy távirányítású légieszközzel. Légtér pedig igazából csak egy van és ezen kell osztoznunk biztonságosan.
Természetesen sokan használják munkaeszközként a kisebb gépeket, hiszen ezek repülnek a mezőgazdaságban, közfeladatokban, de egy üzletkötő, művész, szerviz szakember is gyakran kénytelen nagy távolságra gyorsan elutazni. Orvosokat, katasztrófaelhárítókat szállítanak az amúgy üzletemberek fuvarozásával foglalkozó magángépek. Utóbbi iparág egészen homályos folt a magyar közönség számára.
Magyarországon ráadásul az egész kisgépes világ kissé magára maradt tulajdonképpen a rendszerváltás óta. Az MHSZ klubok helyén magáncégek vagy egyéni üzemeltetők jelentek meg és időközben át kellett állni a nyugati típusú szabályokra, típusokra, képzési rendszerre. Ez a folyamat elvétve jelenik meg a magyar sajtóban, pedig a felszín alatt olyan problémák gyűlnek, amelyekkel foglalkozni kell a hobbipilótáktól, vállalkozóktól, modellezőktől, drónosoktól a jogalkotókig, felügyeleti szervekig számos résztvevőnek. Igyekszünk ezeknek a szakmai kérdéseknek is teret, egyfajta fórumot adni. Hitünk szerint a nyilvánosság ereje gyakran nagyobb, mint a bürokrácia vagy a megszokások tehetetlensége.

Azért pörögjünk is, ne csak komolykodjunk

A változatosság reményeink szerint sokakat vonz majd online felületeinkre. Hetente egy-két alkalommal lesznek hosszabb elemzéseink, portréink kiváló kollégákkal, de gondoltunk a felgyorsult olvasási szokásokra is, így több rövid, informatív, tömörebb cikkel jelentkezünk – utalva a bővebb forrásokra, ahol részletes anyag is elérhető a témában.

Könnyedebb érdekességeket is bőséggel tartogatunk az Olvasó számára. Lesznek nálunk is érdekes képek és videók, ezek mellett pedig mindig található lesz szakszerű magyarázat, hiszen a dolog lényege az ismeretek közérthető átadása.

Az oldalunk nem viszonteladója semmilyen repülőjegy-irodának, így jutalék nélkül, magyar nyelvű segédlettel ajánljuk a repülőjegyeket és telefonra tölthető keresőket a Skyscanner rendszerén. Nincsenek apróbetűs kitételek sem, így mégolcsóbb jegyekhez juthat itt az olvasó.

“Megírom” …. csak másképp

Nem lesznek bulvárszintű magyar fordítások, pályaszéli szakértők, álhírek és félhírek (clickbait). Nem beszélünk tényként olyan történésekről, amelyekről nincs épkézláb forrásunk. Ez utóbbi azért szomorú tendencia a sajtóban külföldön is, mert újabban nem csak a botrányéhes média, de néha maguk a vizsgáló szervek is kifejezetten pletykaszintű “infókat” szellőztetnek pl. egy baleset kapcsán. Ezzel alapjában a bulvár jár jól, de az ő dicsőségükre nem vágyunk.
Nem lesznek ellenőrizetlen hírügynökségi jelentések, bújtatott vagy direkt tartalmi politizálás, szakcikknek álcázott véleménycikkek, és szerkesztőségi anyagba öltöztetett vállalati PR közlemények sem, mert mindez egy lap szakmai hitelét alapjaiban kérdőjelezi meg.

A világ légi utasforgalma

A világ légi utasforgalma (mrd. utas/év) Forrás: worldbank.org/ICAO

Szívesen teret adunk természetesen a vállalatok nagyobb, önálló információs anyagainak. Ezeket egyértelmű vizuális elkülönítéssel illesztjük a lapba, jelezve hogy adott esetben készen kapott közleményről illetve tartalommarketingről beszélünk, nem független szakmai véleményről.  Jó kapcsolatra törekszünk az iparággal, de nem célunk és nem is leszünk ott mindenáron minden tortavágáson, nem is címlapozunk minden hónapban az egyébként is törvényszerűen növekvő utasszámról. Egy új járat, típus, légitársaság, új szolgáltatás megjelenése fontos dolog, szívesen is örülünk együtt bármilyen sikernek, de annyira nem, hogy csak szépeket írjunk egy fogadásért, vagy egy rendezvényre bejutásért cserébe. Nem ez a könnyebb út, de ez a tisztább, és hosszabb távon az olvasó is a korrekt tájékoztatásra kíváncsi. Szerencsére láttunk már erre is követendő példát a magyar sajtóban …

LÉGIKÖZLEKEDÉS …

Légiközlekedés archiv

Mára csak szép emlék …. (archiv/Földesi László gyűjtése)

Az elmúlt években számos új helyzetet kellett feldolgozzon a szakma. A korábban elnyűhetetlennek gondolt nemzeti légitársaság évtizedes politikai és szakmai baklövések után térdre kényszerült, maga alá temetve emberi sorsokat, cégeket, a magyar charterpiac és részben a minőségi turizmus stabilitását is. A bizonytalanság nehezen oldódott a szakmán belül és az ügyfelek körében is. Ferihegyen hol a kapkodás, hol a megmaradt koncokért való nem feltétlenül nemes küzdelem teremtett kaotikus viszonyokat, eközben a közforgalmi repülés történelemkönyvében újabb, sok kérdést felölelő fejezet kezdődött – nemcsak itthon, külföldön is. Bőven van tehát miről írni, nem próbálunk meg valamilyen nosztalgikus hangvételbe burkolódzni. A választott címmel is főképp tisztelgésként utalunk a Légiközlekedés című megszűnt vállalati újságra, amely hosszú ideig a ferihegyi dolgozók, majd a Malév saját belső lapja volt. Az új lap viszont nem jogutód. Címéhez hűen pedig az egész iparágról szól, nem köthető cégekhez ilyen módon sem.

A témákat tekintve egyenrangú szereplőként fogjuk tárgyalni a diszkontok aktuális híreit is. A Malév csőd okozta sebek mentén itt-ott még izzó “fapadellenes” indulatokat nem meglovagolni szeretnénk inkább csillapítani. A különböző üzleti modellek egyformán részei a mai légiközlekedésnek, ráadásul folyamatos változásban és kölcsönhatásban vannak. Megértésük és funkcionális használatuk egyformán érdeke a szakmának és a felhasználóknak.  Igyekszünk ebben is segíteni, mert úgy látjuk, bőven van e téren tennivaló.

Az elveszett Malév-hálózat sok elemét ma sem pótolta megfelelően a piac, még az államilag támogatott járatokkal együtt sem. Ezzel párhuzamosan viszont bérelt gépek jelentősége is megnőtt bizonyos irányokban. Hogyan, mivel érdemes repülni ilyenkor? A kérdésre szintén érdemes sztereotípiáktól mentes választ keresni.

Megváltozott a szabadidős turizmushoz kapcsolódó légiutazás rendszere is. A hajdani hagyománynak tekinthető nyári Malév charter helyére új cégek és megoldások léptek, köztük a már említett önerős utazásszervezés – épp az internet segítségével.

Az egész világon felértékelődtek a repülésbiztonsági kérdések is. Bár nagyon is ritkák a balesetek, néhány évente duplázódik az utasforgalom, tehát egyre többen érzik magukat érintettnek. Napirenden van a drónszabályzás éppúgy, mint a lakatlan térségek felett mozgó repülőgépek jobb követhetősége és sajnos visszatérő kérdés a terrorfenyegetettség hatékony kezelése is.

Új technológiák gyakorlati bevezetése indult meg a légiipar több területén, beleértve a repülőtereket, a légiforgalmi irányítást és a repülőgépeket is – legyen szó repüléstechnikai vagy utaskényelmi berendezésekről. Ezek több esetben generációváltást is jelentenek egyben, izgalmas témát adva a szaksajtónak és az érdeklődőknek.

Mindezek mellett még számos irányból növekszik az érdeklődés az iparággal kapcsolatban. Igyekszünk tehát, hogy a légiközlekedés szerteágazó, állandóan formálódó, lenyűgöző világát minél átfogóbb módon tárjuk az Olvasó elé – mindnyájunk örömére.

Ami az impresszumban nem látszik

A lap főképp nem újságírók, hanem az érintett témakörökben lehetőleg szakmailag is jártas szerzők, közreműködők segítségével készül. Ezzel talán új színt is hozunk a hazai sajtó világába, de a bölcsek kövét természetesen mi sem birtokoljuk. Észrevételeken, javításokon, a miénktől élesen eltérő véleményeken sem sértődünk meg. Cikkeinkre e-mailben és facebook oldalunkon is szeretettel várjuk az olvasói reakciókat, örömmel fogadjuk a szakmai kritikákat vagy akár vitákat is.

– PJ –

a320strobe_gif