Ajánló >

Apró jóhírek a CSeries háza tájáról

Fordítás

Fotó: Kövári László

Hosszú verziókra konvertálja a SWISS az utolsó 5db CSeries rendelését, így a típuscsalád indító légitársasága az eredetileg 30db-ra aláírt 100-as rendelés nagy részét több lépcsőben a hosszabb 300-asra változtatta. Ezt a múlt hét közepén jelentette be a légitársaság egy sajtóeseményen. Jelenleg 6db CS100-as repül a svájci flottában. A típuscsaládot a kiöregedő Avro RJ-k helyére kezdte el beszerezni a cég.

Szintén  a napokban jelentette be az Air Baltic, hogy lerepülte az első 1000 órát a nemrég átvett CS300-asaival.  Martin Sedlacky üzemeltetési igazgató szerint ez a legjobban sikerült típusbevezetés a társaság flottájában. Abszolút pozitív visszajelzéseik vannak az utasok részéről is. A meglévő két repülőgép több mint 500 járatot repült le eddig az európai vonalakon.

A különlegesen nagy kétáramúságú Pratt&Whitney hajtóművek beszállítása gyártási problémák miatt késik. (Fotó: Geringer)

Mint ismeretes a Bombardier új, részben kompozit építésű típuscsaládja szinte minden fázisban komoly késedelmekkel küszködött. Részben ezért, részben a teljesen új típus bevezetéséből adódó üzemeltetői kockázatok miatt nagyon komoly, egyes források szerint 50%-ot is meghaladó flottaengedményekkel kezdődött meg a típuscsalád értékesítése. Jelenleg a Pratt&Whitney hajtóművek áttételes (GTF) ventilátorfokozatának problémái miatt csúsznak az átadások, ami kifejezetten rosszul érinti az amúgy is csúszásban lévő Bombardiert. A gyermekbetegségek ellenére viszont a piac immár kifejezetten bizakodónak tűnik a típus jövőjét illetően.
Mivel a gyártó igen sokat tett fel egy lapra ezzel a géppel, ezért nagyon nem mindegy, mikor indul be igazán ez a jövő…