Ajánló >

MALÉV GH felszámolás – Eltűnik a nemzet színeit viselő utolsó cég is Ferihegyről

Fordítás

Hidegzuhanyként, közvetlen előjelek nélkül érte a földikiszolgáló vállalat közel 500 dolgozóját a hír, mivel a járványhelyzet előtt inkább a cég megerősítésére és modernizációjára utaló intézkedések történtek. 

Érdemes-e bemenni dolgozni?

Kétségtelen viszont, hogy a COVID-19 kapcsán tett  gazdaságsegítő intézkedésekből a Malév GH már amúgy is kimaradt, ami lehet jele annak is, hogy a cég “elengedése” valójában már korábban megtörtént. A helyzetre jellemző, hogy a munkavállalók tanácstalanul érdeklődnek a szakszervezetnél is, hogy ha holnap bemennek dolgozni, kifizeti-e valaki a bérüket, vagy hasonló többéves jogi zsonglőrködés indul majd, mint az anyavállalat 2012-es csődje után… A biztos válasz egyelőre nem tudható.
A jelentős késéssel, de végül mégis csak elindult, milliárdokba került eszközparkcsere során beszerzett kiszolgálóberendezések sorsát szintén nem tudni, bár valószínű, hogy a felszámolás során átkerülnek más reptéri cégekhez. A MALÉV GH két legnagyobb értéke a legnagyobb tapasztalattal rendelkező kiszolgáló szakembergárda és az eszközpark.
Számos légitársaság, köztük a Wizz kiszolgálója is az MGH. Egy hirtelen leállás nyilván nem esne jól a “kvázinemzeti” légitársaságnak sem. Illene tehát legalább egy értelmezhető, korrekt, egyenes kommunikációval a dolgozók elé állni az eseményeket illetően…

Mi jelenleg is igyekszünk további információkat szerezni a döntés körülményeirő és részleteiről. Amennyiben sikerrel járunk, új cikkel jelentkezünk.

Az MTI-n keresztül kiadott MNV közlemény: 

“A kormány a társaság gazdasági, pénzügyi, likviditási helyzetére tekintettel döntött a vállalat jogutód nélküli megszüntetése érdekében a felszámolási eljárás megindításáról – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kedden az MTI-vel.

A kormány döntése értelmében a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. útján intézkedik a Malév GH Zrt. felszámolási eljárásnak megindításáról.

A Malév GH Zrt. 2012 – a Malév Zrt. felszámolása – óta alapvető finanszírozási problémákkal küzdött. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér földi kiszolgálói piacán fennálló erős verseny nagyban hozzájárult a társaság veszteséges működéséhez és nehéz likviditási helyzetéhez.
Közölték: a Malév GH-nak ugyan sikerült a 2017-ben megkezdődött reorganizáció eredményeként 2018-ban szerény mértékű nyereséget elérnie, azonban a korábbi években felhalmozott, jelentős veszteségét nem sikerült ledolgozni. Végül a koronavírus járvány hatására világszinten lebénult légi közlekedés miatt a Malév GH kritikus gazdasági helyzetbe került és 2020 júniusára fizetésképtelenné vált.

Mivel az Európai Bizottság (EB) a Magyar Állam által a Malév GH Zrt. részére nyújtott állami támogatás ügyében 2019. október 28-án hivatalos vizsgálatot indított, ezért a társaság pénzügyi, likviditási nehézségeinek kezelésére az állam további forrást nem biztosíthat – tették hozzá.
Korábbi közlés szerint az EB a vizsgálatot annak megállapítása érdekében indította, hogy megfelelnek-e a közösségi szabályoknak a Malév GH részére különböző magyar állami tulajdonú társaságok által körülbelül 21 millió euró értékben nyújtott támogatások.

A Malév 2012-es csődje óta pénzügyi nehézségekkel küzdött, és több cég, az MNV mellett a Tiszavíz és a Magyar Fejlesztési Bank is számos intézkedéssel támogatta azóta a működését.
Három évvel ezelőtt a rivális Budport panaszt nyújtott be, rámutatva, ezen tőkeinjekciók, adósságelengedések és kölcsönök nem összeegyeztethetőek az európai uniós előírásokkal. Az EB akkori álláspontja szerint ezek az intézkedések állami támogatásnak minősülnek, így fennáll a versenyszabályok megsértésének veszélye, annak, hogy a vállalkozás tisztességtelen előnyhöz jutott a budapesti repülőtéren működő más földi kiszolgálókkal szemben.

A nyilvános cégadatok szerint 2018-ban a foglalkoztatottak száma átlagosan 432 volt.”

 

 – MTI/PAN –


(Cikkünk megjelenésével egyidőben tiszteletből, ideiglenesen felvettük a hajdani Légiközlekedés című lap fejlécét. A szerk.)