Ajánló >

“Kütyüszabályok” az USA-ba és az Egyesült Királyságba repülő Közel-keleti gépeken (+2 Update)

Fordítás

Az Amerikai Közlekedésbiztonsági Hatóság (TSA) bizalmas kör-emailben “fokozott biztonsági intézkedéseket”, vagyis egyfajta nemnyilvános szabályrendszert küldött szét 13 Közel-keleti és afrikai országba, amely a mai naptól tiltja az USA-ba irányuló járatok utasfedélzetén a telefonnál nagyobb elektronikus eszközök szállítását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a orvosi eszközökön, és a repülőszemélyzet kézi számítógépein kívül minden egyéb eszközt, fényképezőgépet, kamerát, laptopot, tabletet fel kell adni. Az AP értesülései szerint tíz térségbeli repülőtéren, nyolc országban vezetik be a rendszert. Az információ a Royal Jordanian és a Saudia Airlines tweetjéből került nyilvánosságra   Az érintett 8-10 légitársaság között nincs amerikai cég.
Az intézkedés azokra is vonatkozik akik kanadai átszállással érkeznek az USA-ba.

Névtelen hivatali forrás a CNN-nek az Al-Kaida tevékenységéről érkezett amerikai információkra utalt az ügy hátterében, amelyekről a Jemenben állomásozó különleges erők értesültek. A Reuters közelebbről meg nem nevezett utasszállító elleni meghiúsult merényletről ír. Az intézkedés pontos végrehajtásáról nincsenek információk, ahogyan arról sem, hogy mi történik a szabályt megszegő légitársaságokkal illetve azok alkalmazottaival. A TSA az amerikai belbiztonsági minisztériumra hivatkozik az ügyben, ahol viszont érdemben nem kommentálták az ügyet.

Az intézkedés ebben a formában leginkább azért szokatlan, mert ezek az eszközök többnyire lítium akkumulátorral üzemelnek, amelyek csomagtéri feladását a légitársaságok éppen biztonsági okokból nem engedélyezik. Az utóbbi időben többször is fókuszba került lítium illetve Li-Po akkumulátor balesetek is igazolják, hogy a fedélzeten könnyebb az esetleg kigyulladó akkut “hatástalanítani” illetve eloltani.

Emlékeztetőül: a Wizz biztonsági szabályai szintén csak kézipoggyászban engedik a hasonló lítium-akkumulátorok szállítását.

UPDATE 1:

Az Egyesült Királyság hatóságai hasonló intézkedésre készülnek bizonyos járatokon. Itt már konkrétan szó esik egy bizonyos “innovatív” laptopos módszerről, amellyel Szomáliában akartak egy utasszállító gép ellen támadást intézni. A BBC konkrét légitársaságokat nevez meg az amerikai feketelistával kapcsolatban.

A török kormány ugyanakkor az intézkedés visszavonását sürgeti, mert “az rossz” …

UPDATE 2:

Az Új-zéladi NZherald értesülései szerint az alábbi repülőtér-lista érvényes az USA felé irányuló járatokon – kódokkal együtt:

– Queen Alia International Airport (AMM)
– Cairo International Airport (CAI)
– Ataturk International Airport (IST)
– King Abdul-Aziz International Airport (JED)
– King Khalid International Airport (RUH)
– Kuwait International Airport (KWI)
– Mohammed V Airport (CMN)
– Hamad International Airport (DOH)
– Dubai International Airport (DXB)
– Abu Dhabi International Airport (AUH)

Az érintett légitársaságok: 

– Royal Jordanian
– EgyptAir
– Turkish Airlines
– Saudi Arabian Airlines
– Kuwait Airways
– Royal Air Maroc
– Qatar Airways
– Emirates
– Etihad Airway

Az Egyesült Királyság irányába tartó gépeken az alábbi országokból érvényes a “kütyütilalom”:

– Törökország
– Libanon
– Egyiptom 
– Szaúd-Arábia
– Jordánia
– Tunézia

Az érintett légitársaságok: 

– British Airways
– EasyJet
– Jet2.com
– Monarch
– Thomas Cook
– Thomson
– Turkish Airlines
– Pegasus Airways
– Atlas-Global
– Middle East Airlines
– EgyptAir
– Royal Jordanian
– Tunis Air
– Saudia