Ajánló >

Súlyos A330 hajtóműsérülés az ausztrál partok felett

Fordítás

Látványos sérülést szenvedett ma hajnalban a levegőben az Air Asia X A330-as repülőgépének egyik hajtóműve, miután már kb. 40 perce utazómagasságon (38.000 láb) haladt. A Rolls-Royce Trent 700-as sorozatú hajtóművekkel szerelt, hét és fél éves Airbus Perth-ből Kuala Lumpur felé tartott 359 fővel a fedélzetén. Az utasok először hangos dörrenést hallottak, majd a repülőgép teljes hosszában rázkódni kezdett. A személyzet a meghibásodott baloldali hajtóművet lekapcsolta, de az átáramló levegő miatt az ténylegesen nem állt meg, hanem kiegyensúlyozatlanul, erőteljesen lengve forgott a leszállásig:

Utasbeszámolók, a személyzet tájékoztatása és fenti videó alapján is a ventilátorfokozat lapáttörése volt az esemény kiindulópontja, amely miatt a hajtómű további sérüléseket is szenvedett és kiegyensúlyozatlanná vált. A hibás hajtómű az egész repülőgépet folyamatos lengésben tartotta. A személyzet azonnal megkezdte a süllyedést 20.000 lábra és az üzemelő egy hajtóművel visszafordult Perth-be a kiindulási repülőtérre. Itt a radaradatok szerint egy és háromnegyed órával a meghibásodás után biztonságosan földet értek. Az Perth-től északra eső partszakaszon az ausztrál vizirendészet közben felkészült a repülőgép esetleges vízreszállására is.

Az ilyen típusú lapáttöréses sérülés nem számít elképzelhetetlennek az iparágban, sőt, a gyártók kifejezetten erre vonatkozóan is tesztelik a hajtóműveket. Az új hajtóműtípusokat próbapadon szándékos sérülésnek teszik ki (elrobbantják az egyik ventilátorlapátot), azt vizsgálva, hogy a szerkezet képes-e anélkül átvészelni egy lapáttörést, hogy a sérült részek a hajtóműből kiszabadulva a repülőgépben kárt tennének.  Ezek a tesztek nem azonosak a madárbeszívást imitáló próbákkal, bár nagyobb testű madarak szintén okozhatnak lapáttöréssel végződő sérülést. Hogy a lapáttörések után esetleg még forgásra képes hajtómű mennyire rázza a gépet, az függ a hajtómű méretétől, és a sérülések helyétől, jellegétől is.

Az utasvideók tanúsága szerint bár valóban ijesztő lengésbe kezdett a repülőgép, valójában ennek mértéke az utastérben nem haladta meg egy agresszív turbulencia hatásait. Ami az utasok egy részében a rémületet kiváltotta az a hosszú ideig tartó, megállíthatatlan esemény. Ez persze nemcsak az utasok idegeit fárasztotta, hanem nyilvánvalóan a repülőgép szerkezetét is.  Az esemény vizsgálatát az ausztrál hatóságok megkezdték.

Az Air Asia X a maláj Air Asia légitársaság közép- és hosszútávú low-cost leányvállalata. Flottája kizárólag Airbus A330-asokból áll, amelyek átlag életkora négy és fél év. A szerencsésen visszatért gép utasainak a cég jegyátírást, szállodai elhelyezést és jegyár visszatérítést is felkínált.

– PJ –