Ajánló >

Ismét lesz reptérbusz Ferihegy és a Deák tér között

Fordítás

MTI Fotó: Illyés Tibor

Jövő hét végén kezdi meg működését a közvetlen járat a budapesti belváros és a repülőtér között.

A 100E járatszámú autóbusz 2017. július 8-ától, szombattól a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között 30 percenként közlekedik a hét minden napján. A busz a belvárosból hajnal 4:00 órától indul a repülőgépek közlekedéséhez igazodva, így az utasok már az első repülőjáratok eléréséhez igénybe vehetik az új szolgáltatást. A reptérről befelé 5:00-kor indul az első járat. A városból a reptér felé 23:30-ig közlekedik a 100E, míg a  Budapestre érkező repülőgépek utasai az éjjel 0:30-kor induló járattal még könnyen elérik a belvárost. Az autóbusz a repülőtér felé csak a Kálvin téren áll meg, illetve kora reggel az első két járat az Astoria megállóhelyen is megáll. A repülőtér felől a belváros felé közlekedő autóbuszról a Kálvin téren és az Astoriánál is le lehet szállni.

A vonalon a VT-Arriva Kft. által üzemeltetett alacsonypadlós, légkondicionált Mercedes Conecto G típusú autóbuszok közlekednek. Az autóbuszok könnyebb felismerhetősége érdekében egyedi megjelenést kaptak.

A 100E autóbuszokra külön repülőtéri vonaljegyet kell váltani, amelynek ára 900 Ft. Ezen kívül más jegy vagy bérlet a járaton nem érvényes. A BKK javasolja, hogy a járatra érvényes repülőtéri vonaljegyet az ügyfélközpontokban, a megállók környezetében, illetve a pénztárakban előre vásárolják meg.

Régi új járatok

Fotó: Páni János (Archiv)

A belváros és a repülőtér között megszakításokkal ugyan, de sokáig voltak közvetlen buszjáratok különböző üzemeltetésben. Ezeket sok esetben nemcsak az utasok, hanem alkalmanként a csúcsidőn kívüli időszakban ritkán közlekedő BKV járatok helyett a repülőtéri dolgozók is szívesen választották.  A hányatott sorsú repülőtéri minibusz szolgáltatás többszöri gazdacseréjével végül az ezt szolgáló midibuszok kikerültek a rendszerből, emiatt mostanáig közösségi közlekedéssel csak metró-busz kapcsolat segítségével lehetett a repülőtérre jutni. A hármas metró bizonytalan helyzete és a közelgő úszó VB együttállása nyilván elősegítette Fővárosi Önkormányzat mostani döntését.

 

BKK / VT Arriva / Légiközlekedés Online