Ajánló >

Kemény utasellenőrzés jön az USA felé, de vihető a laptop

Fordítás

Többek közt a Daallo Airlines gépén történt tavalyi robbantásra hivatkoznak az amerikaiak

 

Százöt országot érint a világban az amerikai szigorítás. Elkerülhető a laptop tilalom, viszont akik nem tartják be az új szabályokat, a csomagtérben sem szállíthatják az elektronikus “kütyüket”. Sőt, a repülésvédelmi intézkedéseket nem implementáló társaságoktól megvonható az amerikai leszállás lehetősége is. Ettől azonban nem tart John Kelly amerikai belbiztonsági miniszter. Nagyjából 1%-ra teszi azon társaságok arányát, akik nem tudják vagy nem akarják majd teljesíteni az új normarendszert. Más kérdés, hogy mindez megnövekedett terhelést, hosszabb procedúrákat fog jelenteni az utas- és csomagkezelési munkában is.

Egyelőre 108 légitársaság, 280 repülőtér és több mint 2000 járat érintett. Ez egyharmad milliónyi utast jelent naponta. Az utasok számára az a jó hír, hogy a korábbi kategorikus tiltás helyett felvihetők a telefonnál nagyobb eszközök is. Ez azokra a járatokra is igaz, amelyekre a korábbi tilalom érvényes volt. A minisztérium szerint már most számos légitársaság utasai hasonló vizsgálatokon esnek át, nekik csak részben módosul a procedúra. Egyelőre viszonylag keveset tudni a részletekről.

Tara Corse, a K9 kiképzője és Zip, a TSA robbanószer kereső kutyája a honolului repülőtéren (Fotó: USAF / Theanne Herrmann)

Az biztos, hogy újabb és hatékonyabb átvilágító eljárások lesznek a jelenleg elterjedtnél. A robbanóanyagok keresését, kimutatását célzó intézkedésekre viszonylag rövid, 21 napos felkészülési idejük lesz a cégeknek, viszont az egyéb módosításokra 120 napjuk lesz. Ide tartoznak bizonyos “nem látható” intézkedések és az utasok átvilágításának szigorítása is. Fokozottabb biztonsági szabályok várhatók a repülőgépek körül és az épületek utastereiben is. Kelly elmondta azt is, hogy az USA növelni akarja azon külföldi repülőterek számát is, amelyeken kihelyezett amerikai vám- és határellenőrzési pontok vannak.

Az intézkedések mögött továbbra is a kisméretű könnyebben elrejthető robbanóeszközök felhasználása áll egyes terrorakciókban illetve ezek kísérleteiben. Ugyanakkor – mint arról mi is írtunk – a légitársaságok éppen az esetleges tűzveszély miatt általában nem engedték korábban a Li-Po akkumulátoros eszközök csomagtéri elhelyezését. Ennek veszélyei a korábban bejelentett laptop tilalommal is fennállnak, amiből szakmai szervezetek és az amerikai kormány közt akkor viták is keletkeztek. Vélhetően innen ered az is, hogy a tilalmat feloldó feltételeket nem teljesítő társaságok immár nem vihetik az ilyen eszközöket a csomagtérben sem. Egyes szakmai szervezetek, mint pl. az Airlines for America – bár jelezték együttműködésüket az új rendszerrel – most ismét kritizálták a politika lépéseit, mondván azokat nem előzte meg megfelelő egyeztetés az iparággal, így ezek kaotikus jelenetekhez és szükségtelen frusztrációhoz vezethetnek az utazók számára.

Nem zárják ki viszont egyes európai iparági résztvevők, hogy ha ezt igazolt fenyegetések indokolják, be kell vezetni a szigorítást minden járatra, függetlenül attól, hogy az USA-ba repül-e az adott gép. A nagy kérdés a kontinentális járatokon való bevezetés esetében méginkább az, hogy mennyivel növeli az utazás idejét a bonyolultabb procedúra, mennyivel terheli tovább a handling és biztonsági területeket, és persze az is, hogy hány új szabálynak kell megfeleljen majd az utas és a poggyász.

– PJ –