Ajánló >

Ilyen formában nem támogatja az Air Race rendezést Tarlós István

Fordítás

A japán Josihide Muroja repül Edge 540 V3 repülõgépével a Duna felett a Red Bull Air Race Master Class kategóriájának szabadedzésén Budapesten 2018. június 22-én. Június 23-án és 24-én rendezték a bajnoki sorozat budapesti viadalát.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nincs szó betiltásról, bár ismét lelkesen kavar a média. Élő adásban volt pedig szó a témáról, nem bonyolult értelmezni az elmondottakat:

“Kétségtelen, hogy elég botrányos zűrzavar volt a belvárosban az elmúlt napokban, ezért én a Budapestiektől elnézést kérek. És azt tudom mondani, hogy – legalábbis amíg én vagyok a főpolgármester – addig ilyen botrányos zűrzavar mégegyszer nem fordulhat elő a vársoban.  (…) Olyan rengeteg panasz érkezett a napokban a zajra és olyan nagy közterületet – és olyan hosszú időre – foglaltak el, hogy akármilyen sikeres ez a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni.”

A verseny jövőbeni tiltását firtató kérdésre a következőt mondta Tarlós István:

“Hogy mit gondolok a RedBullról, az legyen az én dolgom. Hogy ilyen hosszú időre ekkora közterületet elfoglalnak, és a közlekedésszervezésben is ekkora zűrzavar keletkezzék… ezt magamhoz fogom vonni a jövőben és ez ilyen formában nem történhet meg – azt tudom mondani – többet.” 

Betiltásról olyannyira nem volt szó, hogy mikor a Híradó műsorvezetője megkérdezte, a szervezőkkel volt-e már kapcsolatfelvétel a témában, a főpolgármester annyit mondott, hogy mivel a hétvégén jelentkeztek a panaszok, ma lesznek beszélgetések a dologról, de az esemény jövő ilyenkor aktuális újra. 
– Amit mondtam, azt megmondtam – tette hozzá Tarlós István a fenti mondatára visszautalva.

Arra a felvetésre, elképzelhető-e, hogy a jövőben nem a Parlamenttől „karnyújtásnyira” rendezik meg a versenyt, kifejtette: ez sem elképzelhetetlen. „Az én gondolkodásom eljutott idáig, fogunk erről beszélni” – mondta, és hozzátette, nem nagyon tudja pártolni azt, hogy a hétvégihez hasonló módon valósuljon meg a verseny – írja ugyancsak a témában a hirado.hu.

Lehet tisztán politikai haszonkérdésként tekinteni a főpolgármester kijelentésére, ám az kétségtelen, hogy a Nagy Futammal együtt immár két nagy légirendszvénye van a belvárosnak évente. Nem mindegy, hogy ezek mekkora felfordulással járnak – akár napokon keresztül.

Természetesen minden parádénak megvan a saját rajongótábora, de egyáltalán nem biztos, hogy a nagyvárosi létnek együtt kell járnia egyre hangosabb és kaotikusabb rendezvények tolerálásával és pénzügyi támogatásával, miközben egyébként milliárdokat költünk a városi zaj és egyéb környezeti ártalmak lehetséges csökkentésére is.

Szeretünk beszélni ilyenkor mi, repülésbarátok a toleranciáról és az eltérő érdekek elfogadásról is. Arról kevesebb szó esik, hogy ez nem lehet egyirányú folyamat.

Ha mégis az, akkor inkább egyszerű erőszaknak mondható, és nem biztos, hogy kedvenc hobbink, sportunk, szakmánk népszerűbb lesz általa…

– PAN –