Ajánló >

Jumbo járatok magyar szervezésben: Air Bridge – R-Bag siker Budapesten

Fordítás

Ünnepség és kisebb hegynyi áru várta Budapesten az Air Bridge Cargo (ABC) hivatalos nyitójáratát. Több szempontból is jelentős lépés a magyar légifuvar szakmában a járat megjelenése. Ennek kapcsán jártunk tegnap a Liszt Ferenc repülőtéren a járatot Budapestre szervező R-Bag meghívására. 

Maga a járat technikailag egyébként három hete üzemel, a menetrendi 747-8-as kapacitásának felét már a magyar cég adta el.
Akik a 90-es évek elején Ferihegyen dolgoztak, emlékeznek rá, hogy a Malév B767-esei általában félig üres hassal indultak, tehergépek pedig a csirkefuvarokat és az expressz csomagküldők kis-közepes gépeit leszámítva nem voltak állandó vendégek. Azóta nagyot fordult a világ. Nem csak futárcégek, hanem más nagypályás légitársaságok is forgolódnak – immár szélestörzsű tehergépekkel. Ezek közül is a legnagyobbak közé lép be az Air Bridge a Boeing 747-eseivel.

Az ünnepélyes járatnyitás ennek megfelelően az egyébként szokásos tortavágásnál jóval többről szólt.

Jost Lammers (Budapest Airport) a repülőtér rekordszámait, illetve teheráru forgalmának kétszámjegyű növekedését és az ezzel kapcsolatos beruházásokat emelte ki. A TNT és DHL bázisok ugyan megépültek de a Lammers által említett Cargo City projekt lesz hivatott majd rendezni a hosszú idő óta elmaradt valódi cargo fejlesztést Ferihegyen.

(A beszédek nyilván nem szóltak erről, de a hosszútávú sikerhez a repülőtérnek képesnek kell lennie a légitársaságok és a piac igényeinek ténylegesen elébe menni. Az eddigi, történelmi távú tapasztalat az, hogy sajnos Budapest soha nem használta ki a lehetőségeit a témában. A döntéshozók folyamatosan az események után haladtak az elmaradt, vagy nem kellő volumenű beruházásokkal. A felzárkózás tehát valóban kulcskérdés … )   

Kovács Ferenc, az R-Bag tulajdonosa és vezetője az ünnepi eseménynek az iparágban egyébként ritka érzelmi, emberi vonatkozásait emelte ki. Egy oldalról a kiváló emberekről, a járatnyitást lehetővé tévő orosz és magyar csapatról, kollégákról beszélt, más részről pedig az “Ég Királynőjéről”, az általa korábban képviselt Boeing cég kiváló típusáról beszélt, amelyet az Air Bridge a járattal ide hozott.

Kovács Ferenc (R-Bag) és Szergej Lazarev (Air Bridge Cargo) A jókedv nem csak a fotósoknak szól

Szergej Lazarev az Air Bridge Cargo vezetője többek között Budapestnek, mint ideális helyszínnek, mint repülőtérnek, egyúttal pedig mint tizenegyedik európai desztinációnak a szerepét emelte ki az Ázsia és Európa közti Air Bridge hálózatban. Végül köszönettel méltatta az R-Bag és a Budapest Airport partneri munkáját.

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes szintén az ország földrajzi – logisztikai adottságairól beszélt. Hangsúlyozta, hogy a járatot kezdeti lépésnek tekinti a kormány, és minden támogatást megad az Air Bridge, illetve anyavállalata, a Volga Dnepr itteni további terveihez, amelyekről a miniszterhelyettes konkrétabban nem beszélt.

A meghívottak ezek után a betonról tekinthették meg a járat érkezését, illetve a rakodás megkezdését.  A Liege-ből érkező gép főfedélzetének berakodása Budapesten már a hátsó raktérajtó felől történt de a fotósok kedvéért a pilóták felnyitották az orr ajtót is.

Az orr nyithatósága egyrészt a gyors rakodást, másrészt a szabvány palettáknál, konténereknél nagyobb áruk fogadását is lehetővé teszi. A járat 70 tonnás rakományát szintén az R-Bag hálózat szervezte Budapestre.

A légitársaság és az anyavállalat jelenlegi helyzete

Az orosz Volga-Dnepr csoport hazájának legnagyobb teherfuvarozója, főképp nagykapacitású gépekkel dolgozik. Ennek megfelelően egyrészt a nagy volumenű, másrészt a nehéz, túlméretes légiáru szegmensben lett nemzetközi szinten is erős szereplő – legyen szó menetrendi vagy charter fuvarokról. Jelenleg 12db An-124 Ruszlán és 5db Il-76TD üzemeltetője.

Az immár Budapestre is üzemelő Air Bridge Cargo a cégcsoportban kizárólag Boeing típusokat üzemeltet. Jelenleg 18db 747-es repül, melyből 11db 747-8F. A cégnek üzemelő „legkisebb” gépek az Atran/ABC Express Boeing 737-400SF-ei, melyből három repül jelenleg.

A főfedélzeti görgőrendszer a gép teljes hosszában képes mozgatni illetve pozícióra állítani a rakományt.

Külön érdekesség, hogy a Volga-Dnepr csoport ACMI konstrukcióban 3db brit lajstromú Boeing 747-est üzemeltet egy ottani engedély (AOC) alatt működő vállalatnak, a Cargo Logic Air-nek. A Cargo Logic az Air Bridge színeit viseli egyébként, ami egyben arra utal, hogy bár a Cargo Logic brit cég, az orosz vállalatcsoport egyfajta európai lába is egyben – legalább is a brexitig.

Maga az Air Bridge Cargo nemcsak nagy, de alapvetően korszerű eszközparkot is tudhat magáénak, miközben a gépállomány megduplázására is elegendő rendelésállománya van az anyavállalatnak – jelenleg további tizenhárom 747-8F típusra.

Az egész esemény hátterében folyamatosan jelen volt a flotta gerincét képező 747-8F típus. Selyem-légtornász bemutató a T1 csarnokban az Air Bridge Cargo és az R-Bag színeivel.

Az ABC immár 11 európai, 11 ázsiai, 6 észak-amerikai és 5 orosz célállomásra repül menetrendben. Nemcsak orosz, hanem nemzetközi elismeréseket és minősítéseket is szerez a légitársaság. Sikeres biztonsági kvalifikáció alapján IOSA tanúsítványt kapott a vállalat, amely 2012 óta aktív tagja a IATA-nak. Legutóbb 2018-ban az Asia Cargo News a legjobb cargo légitársaságnak választotta.

Az R-Bag szerepe

Az R-Bag magyar alapítású, 10 országban szervezetileg is jelenlévő kereskedelmi és szolgáltatásszervező vezérügynöki (General Sales and Services Agent – GSSA) vállalatcsoport. Főként – bár nem kizárólag – a légitársaságok teheráru forgalmi képviseletére, kapacitásaik értékesítésére jött létre.
Ez a tevékenység a légitársaságok eladási rendszerében, a helyi értékesítő irodák szerepét jelenti a teherforgalomban is – hasonlóan a repülőjegyek ügynöki értékesítési rendszeréhez.

Az R-Bag kulcsemberei közt Kovács Ferencen kívül is találunk hajdani maléves kollégákat. A cég kezdetektől kiváló kapcsolatrendszert tudhat magáénak a kelet-közép-európai régióban. Közel két évtizedes tevékenysége alatt szintén itt terjeszkedett, amely folyamat viszont startégiai megalapozása volt a tágabb dimenziókba való üzleti kilépésnek. A menetrendi forgalomban végzett kereskedelmi ügynöki tevékenység mellett több más szolgáltatást is ellátnak, így charterek szerevezését is a VIP-járatoktól a szervezett turistacsoportok, zenekarok, sportcsapatok …stb. szállításán át akár a speciális, túlméretes cargo fuvarokig. Az R-Bag csoportban utazási iroda (B2sky) valamint közúti logisztikai szolgáltatások is elérhetők (Airline Support International).

Pohárköszöntő és hangulat az est műsoros részének végén. Maléves arcok is feltűntek, ami nem a véletlen műve…

A járat hosszútávú háttere

A júniustól létrejött Air Bridge Cargo (ABC) járatok Liege-ből indulnak budapesti leszállással, és Sanghaj felé illetve onnan a visszafelé irányra biztosítanak teherforgalmi összeköttetést. A repülőgépek közbülső állomásként Moszkvában vagy Krasznojarszkban szállnak le, ami egyben kapcsolódási pont az orosz piac forgalmához is. Mint Kovács Ferenctől megtudtuk a közbülső leszállási pontok a járat későbbi sűrítésének, az áruk végcéljának függvényei is.

Az áruterhelést többek közt a kontinenseken átívelő műszaki, elektronikai és járműipari árutermelés alkatrészellátása, gyógyszeripari illetve e-kereskedelmi áruk biztosítják. A Boeing előrejelzése szerint mintegy 80%-os cargo forgalomnövekedés várható 20 év alatt az eurázsiai szuperkontinenst áthidaló járatokon.

A hosszútávú járatok töltéséhez a közúti logisztikai tevékenység szorosan kapcsolódik. Így történik ez esetünkben is a heti két Boeing 747-essel közlekedő járat Budapesti állomásán. A rakományt nemcsak a hazai teherforgalom biztosítja, hanem részben a környező országok is. A szomszédos nagyobb repülőterek és hubok egymással versengenek. Így fontos pl. azon áruknak a budapesti megjelenése, amelyek hagyományosan mondjuk Bécsből vagy Münchenből indulnának Ázsia felé. Az R-Bag törekszik olyan ajánlatokkal ide csábítani az ügyfeleket, amelyek valóban reális alternatívát jelentenek a térségben. Így jelen van az R-Bag csoport palettáján a határon átnyúló állandó közúti szolgáltatás is. Csehországból pl. napi közúti kapcsolatot biztosítanak a DHL ügyfelei és a lipcsei DHL központ között.

A Budapestről induló illetve itt tranzitáló Boeing 747-esek kiszolgálását és a rakodás felügyeletét a Celebi végzi az R-Bag-gel együttműködésben.

– PAN –