Ajánló >

Ezért ürítették ki a ferihegyi 2A terminált – Mitől féltek?!

Fordítás

Fotó: MTI-Máthé Zoltán ( Illusztráció)

A tegnap reggeli Index és más bulvárlapok azzal a hírrel igyekeztek épp lejáratni a reptéri szolgálatokat, hogy egy imádkozni kezdő muszlim utas miatt kiürítették a terminált. A hatás nem is maradt el.

A közösségi oldalakon ki-ki vérmérséklete szerint ugrott az ügyre, ráharapva az aktuálpolitikai csalira. Egyes visszafogottabb lapokból és a repülőtér reakciójából azért már lehetett sejteni, hogy az információk ellenőrzése akár még színvonalat is vihetett volna a híradásokba, de a lapok csak lassan reagáltak a tényekre, hiszen a kattintások, lájkok messze jól alakultak így is …
A 24.hu pl. hosszú órákig képtelen volt megbírkózni a történettel, végül a harmadik nekifutás már hasonlított a valóságra. Az Index és az Airportal átírta az imádkozós cikk címét és tartalmát is, de az internet megőrizte az eredeti verziók nyomait… Érdekes módon a mértékadóként ritkán emlegetett Blikk kerített egy tanút, aki viszont semmiféle vallási vonatkozásról nem tett említést. Mint kiderült, amúgy nem is véletlenül.

Miután a forrásellenőrzés csodákra képes, párhuzamos információs csatornákon igyekeztünk szakembereket találni, akik megerősítik, hogy mi is történt az utashallban. Megkerestük a Rendőrséget és még a tegnapi napon a Budapest Airportot is, ahol az esemény szálai értelemszerűen össze is futnak. Választ is kaptunk tehát nem lehet kifogás ez sem…

Kevésbé botrányos, szakmailag viszont jóval kerekebb a történet

A LOT légitársaság New York felé tartó utasait előzetesen ellenőrző (pre-screening) BUD Security emberei figyeltek fel az illetőre, akinek jegye nem volt, nem működött együtt a dolgozókkal sem. (Repülőtéren dolgozó forrásaink szerint nem lehetett érdemben kommunikálni az illetővel, akinek agresszív viselkedése enyhén szólva “nem volt vicces”). Hardy Mihály kommunikációs igazgató szerint a biztonságiak közreműködésével sikerült a hátizsákot megszerezni, majd a 2A terminál indulási szintjét előírás szerinti módon kiürítették.  A korábbi rendőrségi sajtóközleményhez képest a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) is ezt a verziót erősítette meg, tehát nem hagyta magára a csomagját az utas. (Önmagában egyébként már egy elhagyott csomag is indok lehet az utascsarnok kiürítésére, ahogyan erre volt is példa már). Az RRI-től telefonon megtudtuk, hogy a drogbefolyás tüneteit mutató férfi igazoltatása után a csomagját átvizsgálták, de nem találtak benne veszélyes anyagot. A riasztásra egyébként az RRI a Tűzszerész Szolgálat, a tűzoltók (RHTP), az AMS és az OMSZ mentőszolgálatok együttműködésében reagált a repülőtér. Az utas zavart állapota miatt nyugtatót kapott, majd a mentők elszállították. Maga a zárás mintegy 30 percig tartott, ezután az utasokat visszaengedték a hallba.
A fennakadás miatt egy Alitalia járat késett 17 percet.

Fontos kiemelni, hogy az ügyben megkeresett szolgálatok, repülőtéri munkatársak semmiféle vallási vonatkozásról nem tettek említést, a Budapest Airport pedig kifejezetten cáfolta is, hogy bárminemű imádkozás vagy allahozás miatt történt volna az intézkedés. Azt viszont megerősítette, hogy az egyébként legálisan hazánkba érkezett férfit droghasználat és garázdaság miatt korábban kiutasították az országból.

Ennyi tehát nagyjából az “imádkozó” muszlimok repülőtéri üldöztetésének története.

Repülésvédelem avagy “Komolyan: mitől féltek?!”

A rövid válasz az, hogy ezt a kérdést a cikkek közlése ELŐTT kellett volna a repülőtérrel tisztázni, nem kampányolni egy légbőlkapott sztorival. A repülőtéri szolgálatok muszlimfóbiáját sugalmazó, együgyűen leereszkedő kérdést egyébként a 24.hu bulvárlap derék médiamunkása teszi fel, ennek ellenére is érdemes a dolgot komolyabb alapossággal megválaszolni.


Tegyük fel akár még azt is, hogy valóban imádkozott volna arabul a jegy nélkül érkezett férfi. A dolognak minimális jelentősége van abból a szempontból, hogy ebből lesz-e vészkiürítés. A repülésvédelemben dolgozó szakemberek az adott pillanatban rendelkezésre álló információkból szinte azonnal, a későbbiekben külön tárgyalt rizikófaktorok, viselkedési anomáliák értékelése alapján hozzák meg a döntést, egyúttal felelősséget vállalnak a csarnokban lévők százak biztonságáért is! A dolgot külön nehezíti, hogy az utashallba különleges helyzeteket leszámítva korábbi ellenőrzés nélkül léphet be a reptérre érkező. Észnél kell lenni tehát, és figyelni kell. Egy imánál azért így is mindig több kell az utasok eltávolításához…
Nyilván meglepő egy médiamunkás számára, hogy a nagy tömegek számára szolgáltatott tevékenységgel nagy felelősség is jár, így persze ha végül nem robbant fel a terminál, szerkesztőségi fotelből lehet alázni a paranoiás reptéri szolgálatokat, a problémát esetleg jelző utasokat is. Olcsó kattintásvadászat ez a javából, de nem szabad felülni neki a saját érdekünkben.

És ezen a ponton azért érdemes kicsit beleképzelnünk magunkat a rendőrök, biztonságiak helyzetébe is, mert gyorsan rájövünk, hol hibázhatunk akár mi magunk utasként.

kaosz-a-liszt-ferenc-repuloteren

Fotó: MTI-Kovács Tamás ( Illusztráció)

Egy nyári napon rengeteg ember fordul meg akár egyszerre is a terminálon. A biztonságiak, rendőrök, de még a pultokban szolgálatot teljesítő jegykezelők is figyelik a rendellenességeket. Ebben a feltűnő vagy magukra hagyott csomagok éppúgy benne vannak, mint a veszekedő, hangoskodó, ittas, vagy bármilyen módon feltűnően, zavartan, idegesen viselkedő utasok. Protokollok vannak arra, hogy ilyenkor a repülőtéri személyzet hogyan reagál. Az egész utasfelvétel komoly részét a biztonsági intézkedések teszik ki. És igen, sajnos mindez részben az elmúlt évek jórészt iszlám szélsőségesek által elkövetett merényleteinek köszönhetően alakult ki így. Ezen nincs mit polkorrekteskedni, ezek számok és tények.

Bevándorló gyerek kér bocsánatot a brüsszeli repülőtéren és metróban iszlám szélsőségesek által elkövetett terrortámadásokért…

Mégis megy tovább a világ, és az új helyzetben új szabályok mentén dolgozik a szakma mindenféle fóbiák nélkül, ám szükségszerűségből éberebben mint valaha. Ezzel senki nem vonta egy kalap alá a muszlimokat a szélsőségesekkel. Ugyanakkor még csak új dologról sincs szó. Aki megfigyelt már EL-AL járat kezelést, vagy épp utazott New York felé még a Malév időkben, tudja, hogy vannak régóta kiemelten kezelt járatok, ahol épp a nagyobb rizikó miatt nagyobb a figyelem is, a feszültség is.

Vegyük komolyan, de ne drámázzunk

Havi rendszerességgel olvashatók persze manapság hírek olyan konfliktusokról is, amelyekben az utas tényleg csak beszélgetett, de mondjuk ezt arabul tette, vagy pl. bármilyen nyelven bombával viccelődött. Utóbbit egyáltalán nem ajánljuk senkinek, mert gyors letartóztatás lehet a vége.
Sokkal körültekintőbbek viszont a biztonságiak az arab nyelvű kommunikációval, és ugyebár Ferihegyről is indulnak szép számmal arab nyelvű utasok. Nem tegnap kerültek először szembe arab szóval, tehát még ha egy idegesebb utas problémázik is az arab beszéd miatt, azt tudják kezelni azok, akiknek ez a dolguk. Léteznek imádkozó utasok is természetesen mindenütt.  Erre a célra egyébként a repülőtereken külön kápolnák, imahelyek állnak rendelkezésre. Budapesten is így van. Ugyanakkor az egyébként békésen viselkedő utas imával sem indítja be a biztonsági reakciókat. Ismert jelenség pl. épp a New York felé menő járatok ortodox zsidó utasainak csoportos imája Budapesten a hall félreeső zugaiban. Az ő kultúrájukban ez nem szokatlan ezen keresztül pedig a repülőtér alkalmazottai is megszokták. Általában is jellemző a világ repülőterein, hogy amennyiben nyugodtan viselkedünk, nem fognak ok nélkül “ránk állni” a biztonságiak.

Minden vallás számára nyitva álló imaszoba – forrás: BUD.hu

A nyugalom fogalmába természetesen az is beletartozik, hogy ok nélkül ne rendezzünk jelenetet egy arabul beszélő utas miatt. Ha túl jól sikerül a műsorunk, a terminált akkor sem fogják kiüríteni, viszont könnyen részesei lehetünk az eljárásnak, ami legalább egy kihallgatást, így a gép lekésését jelentheti. Erre is vannak külföldi példák.

Amit viszont nem érdemes kipróbálni, az – vallásunktól függetlenül – a már említett “belőtt” állapotban való utazás, botrányos viselkedés, agresszió, ittasság. Különösen úgy nem, hogy együttműködni sem vagyunk hajlandók. (Egy békés, szolidan viselkedő spicces utas miatt pl. Budapesten sem fogják riasztani a terrorelhárítást…)

Ha a csomagunk kapcsán összetűzésbe keveredünk a biztonságiakkal, akkor viszont hamar kicsúsznak az ellenőrzésünk alól az események. A lehető legrosszabb természetesen, ha ötvözzük a botrányos viselkedést az igazoltatás vagy a csomagellenőrzés megtagadásával. Ezzel egyrészt befizettünk egy hatósági vendégeskedésre, másrészt bukjuk az utat is – már persze ha van jegyünk ugyebár.

Ha mindenki tenné a dolgát 

Elmondhatjuk tehát, hogy a hasonló esetek nem ok nélkül valók, és valójában arról tanúskodnak, hogy a repülőtéri szolgálatok és kiszolgálócégek odafigyelnek ránk utasokra. A repülőtéri dolgozók ugyanis a sugalmazással szemben nem valamiféle vallásüldözés, pártérdek, vagy rasszista elgondolások alapján döntenek, hanem azt teszik, amiért a fizetést kapják: az utasért dolgoznak.

Az utasnak némileg könnyebb dolga van. Ő ha tisztában van a rá vonatkozó szabályokkal, nem fogja zavarni a biztonsági rendszert és őt sem zavarja meg semmi. Valójában az egész gépezet az ellenkező hírekkel ellentétben is azt a célt szolgálja, hogy a kedves utas azt tegye, amiért fizetett: utazzon, repüljön biztonságban.

Az újságíró mindeközben hasznos információkkal köríthetné a rendellenességekről szóló cikkét arról, hogy mi akasztotta meg valójában egy nagy forgalmú repülőtér működését, és hogy ezt mi magunk hogyan kerülhetjük el.

Igaz, ehhez világos kéne legyen az is, hogy a médiát miért fizetjük valójában …

– PAN –