Ajánló >

Új ruhában a MALÉV jetkorszak királynője – Mi lesz az ’54-essel festés után?

Fordítás

A Zsótér féle arculat nyomait viselő MGH vontató hátratolja a ’73-as külsejét visszanyerő “Aladárt” (Fotó: LKK/Kiss Gergely)

Immár 45 éves a Malév első Tu-154-ese, amely egyébként a 045-ös gyári számú példány. A HA-LCA lajstromjel után az “Aladár” becenevet kapta a nemhivatalos keresztségben, és így emlegetjük ma is a szakmában. Maga a típus egy hónappal később, október elején ünnepli az első felszállás 50. évfordulóját.  A gép felújítása egy ebből az alkalomból is különleges állomásához érkezett.

A repülőgép ugyanis megkapta újra azt a régi Malév színsémát, amelyet 1973-tól viselt egészen a Zsótér-féle modern és egyben utolsó Malév arculatra való átfestésig.  A Légiközlekedési Kulturális Központ nagyszabású projektet indított a kettős jubileum alkalmából, és izgalmas programokkal tiszteleg a világszerte ismert és népszerű típus előtt.

A repülőgépet 1973. szeptember 5-én hozta Budapestre a szintén Malév legendává vált Dr. Fülöp András, aki a típus hazai főpílótája is volt egyben. A gép egy hét múlva már utasokkal is munkába állt, de a típus csak a következő tavasszal került hivatalosan a menetrendbe.  A Malév viszonylag korán kezdte üzemeltetni a Tu-154-est, így a típus kezdeti problémái miatt nem volt zökkenőmentes az üzembeállás sem. Az első három repülőgépet – így az LC-Aladárt is visszahívta a gyár. A módosítások mellet korszerűsödött is a gép. Többek közt épp a kiváló magyar szakembergárda közreműködésével sikerült a hatékonyabb, csak háromfős személyzetű pilótakabin után a B2 kategóriájú látási minimumok melletti leszállást is bevezetni a típuson (innen a B2 a típusjelben).   A folyamatosan érkező “Nagytuskók” aztán lassanként a flotta gerincét adták még akkor is, amikor rendszerváltás környékén a Boeingok megjelentek a cégnél (összesen 18 Tu-154-es repült nálunk az idők folyamán). A fiatalabb repülőgépek 1991-től Shannonban korszerű, nyugati szemmel is kulturált gépbelsőt kaptak, és sokáig láthattuk őket a menetrendi majd a charterforgalomban is. Aladár viszont más feladatot kapott. Főfedélzetét teherszállításhoz alakították át de az ablaksorok a helyükön maradtak. A gép oldalára Cargo felirat került, de nagyméretű tehertérajtó nem került rá, így afféle  félszerzet maradt normál nagypalettás rakodási lehetőség nélkül. (Az akkor már dollár elszámolású orosz ajánlatra nem volt keret.)
Végül a gépet 1993-ban vonták ki a forgalomból. Ezt követően különféle földi képzésekben és gyakorlatokban kapott szerepet, majd félrevontatták. Aladár éveken át pihent a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér műszaki előterének szélén, majd 2014-ben került az LKK birtokába.

Mindenki összefog

Ezen a nyáron – hosszú előkészítő munka és alapos tervezés után – gördülhetett be a hangárába, ahol több hétig tartó külső felújításon esett át, és visszakapta azt a jellegzetes festését a teljes, mintegy 1400m2 felületen, amellyel 45 évvel ezelőtt szolgálatba állt a Malévnél. A támogatók közt illetve azok mellett is számos hajdani maléves vállalt részt a projektben közvetve vagy közvetlenül. Így pl. a kéthetes festési folyamathoz a hajdani Malév műszaki bázis egy részén üzemelő Lufhtansa Technik adott otthont és szakembereket.  A listán megbújva pedig a Malév hajdani vezérigazgatójához, Kovács Ferenchez köthető magáncéget, az R-BAG Groupot is támogatóként láthatjuk, ugyancsak támogatta a projektet a Budapest Airport,  a Celebi földi kiszolgáló cég, önkormányzatok és külső cégek is.
A felújításban önkéntesek is részt vettek.

A hangár már Lufthansa színű, de az emlékeknek így is visszatérnek (Fotó: LKK/Kiss Gergely)

Az LKK szlovák, görög és orosz partneri kapcsolatainak, valamint a támogatóknak köszönhetően a jövőben számos fontos alkatrész érkezik a Tu-154-eshez külföldről: a szakemberek – a többi között – visszaszerelik a korábban eltávolított hajtóműveket, a pilótafülkébe és az utastérbe pedig a tervek szerint hamarosan eredeti műszerek és ülések kerülnek vissza.

(A Tesszaloniki Repülőklub ismereteink szerint az ottani repülőtéren 2000-ben hason átstartolt, majd sérülten leszállt Malév gép, a HA-LCR hajtóműveivel támogatja a HA-LCA helyreállítást. A 2000-ben történt baleset utáni intenzív sajtókampány súlyosan rombolta a típus hazai megítélését – dacára annak, hogy a baleset a kapitány döntései miatt következett be. Ez hozzájárult a típus viszonylag korai 2001-es kivonásához is. Jelkép értékű viszont, hogy most épp ez a balesetet szenvedett “fekete bárány” adja át a hajtóműveit az első Malév Tu-154-esnek.)

Az LKK által közzétett támogatói lista:

Budapest Airport
Lufthansa Technik Budapest
R-bag Group
Budapest XVIII. kerület Önkormányzata
Vecsés Város Önkormányzata
Kaméleon Hungary Kft
Maxi Hungary Kft
Maus-Bagger Bt
Celebi Ground Handling Hungary
Aeroclub Thessaloniki

 

Bemutató ősszel …

A 45 éves történelmi repülőgép szeptember 8-án az Aeropark által szervezett Malév-nap reptérlátogatásain mutatkozik be először, a nagyközönség és a külföldi repülésbarátok pedig október 6-7-én találkozhatnak vele, amikor a Légiközlekedési Kulturális Központ a típus első felszállásának 50. évfordulóhoz kapcsolódva Tu-154-es fesztivált szervez.

– LKK Press / PAN –