Ajánló >

Megsérült az egyik állami Airbus kiszolgálás közben

Fordítás

A 604-es oldalszámú repülőgép ajtaja a catering feltöltést végző kiszolgáló járművel akadt össze. Úgy tudjuk, egyelőre még arról sincs döntés, ki fogja szakmailag vizsgálni az incidenst, a KBSZ mindenesetre kint volt a helyszínen.

Az esemény után készült képen a nyitott jobb hátsó ajtónál áll a catering cég teherautója – leengedett pozícióban 

Több különböző repülőtéri forrásból igyekeztünk a részletekeket összerakni. Ennek alapján az a legvalószínűbb, hogy a repülőgép jobb hátsó utastérajtaja (4R, illetve hátsó szervizajtaja) már nyitva volt, mikor a kiszolgáló jármű a géphez állt. Azonban a törzsből kifelé nyíló ajtónak ilyenkor még csukva kell lennie, és csak a már letalpalt és felemelt pozícióban lévő eszköz kezelőjének jelzésére nyitja ki azt a gép személyzete – vagy adott technológia szerint a cateringes. Ezáltal biztosítható, hogy az emelhető átrakóplatform és annak korlátjai ne ütközzenek a gépajtóba.

A hátsó, L4-R4 ajtók elhelyezkedése és térigénye
A catering járművek (CAT) elhelyezkedése

Highloader rendszerű catering eszközök emelkednek csukott ajtónál egy A319-es mellett


A repülőgép hátsó ajtói ezen a típuson kb. 360cm magasan vannak. A cateringes kiszolgáló jármű felépítménye – típusától és felszerelésétől függően – akár felemelés nélkül is magasabb lehet a gépajtó aljánál.  A repülőtéri forrásunktól kapott fenti képen nem látszik ez a relatív magasság, de az is elképzelhető, hogy a géphez beálló jármű egyszerűen nekigurult a túl korán kinyitott ajtónak. A másik lehetőség, hogy a raktér illetve a platform emelése közben akadt bele. 
Az ajtó sérülését mindenesetre nem tudták olyan módon javítani, hogy a személyzet vállalhassa vele az utat, így a gép a földön maradt és elvontatták az ACE hangárjába.
Tartalékot indítani nem tudtak, lévén a másik repülőgépnek is tervezett útja volt mára.

Hasonló esetek egyébként előfordulnak, de ez mindenképp figyelmetlenség, kapkodás vagy rutinhiány következménye. Miután a légierőnknek gyakorlatilag semmilyen üzemi rutinja nincs a típust illetően, az eddigiek alapján lehetséges, hogy a gép személyzete és a cateringes kiszolgáló is hibázott, amennyiben az ajtó már a gép megközelítésekor is láthatóan nyitva volt.
A catering kiszolgálást egyébként a Honett Szerviz Kft. végzi, amely 2007 óta NATO beszállítói engedéllyel is rendelkezik. 

Kerestük az összes illetékest és érintett céget. A KBSZ az ITM-hez irányított minket, az ITM viszont a HM-hez, akiket egyébként is kerestünk az ügyben, mint a gép üzemeltetőjét.
A HM sajtóosztály végül a következőket írta:

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről készült felszállni 2018. szeptember 18-án a reggeli órákban a Magyar Honvédség azon Airbus A-319 repülőgépe, amellyel Áder János köztársasági elnök utazott volna Bukarestbe.

Egy földi kiszolgáló emelődaru rakománya a repülőgép egyik ajtajának nyomódott, ami ettől kisebb mértékben behorpadt, így a gép biztonsági okokból nem szállhatott fel. 

A Magyar Honvédség csapatszállító repülőgépén a szükséges javításokat rövid időn belül elvégzik, majd visszatér a kecskeméti bázisra.
-PAN-