Ajánló >

Vízre szállt egy Air Niugini Boeing 737-es – Mindenkit kimentettek – UPDATE

Fordítás

Negyvenhét embert mentettek ki a vízből az első jelentések szerint a mikronéziai Weno – Chuuk nemzetközi repülőtér közelében. A repülőgép a pályától kb. 140-150 méterre ért vizet.

A 36 főnyi utast és 11 (?) fős személyzetet csónakokról és kishajókról mentették a helyiek, illetve a képek tanúsága szerint a fedélzeti mentőtutajokat is aktiválták. A kimentetteket kórházba szállították ellenőrző vizsgálatokra. Néhány súlyos sérülésről is beszámolt a helyi média.

Egyelőre nem tudni, mi vezetett a balesethez. Borús időben, de jó látás mellett, nappal (9:30LT) érkezett a repülőgép. Egy utas beszámolója szerint kemény talajfogásnak tűnt először a leszállás, majd elkezdett befolyni a víz az utastéerbe. Mások arról számoltak be, hogy a gép alacsonyan közelítette meg a pályát. A repülőgép viszonylag lassan telt meg vízzel és nem süllyedt el egészen – kb. egy órán át. 
A gép Phonpeiből érkezett és Pápua Új-Guinea felé indult volna tovább. A légitársaság közlése szerint minden erőfeszítést megtesz, hogy gondoskodjon az utasokról és a személyzetről.
A Pápua Új-guineai hatóságok küldenek vizsgálóbizottságot a helyszínre.

A repülőtér üzemeltetője szerint a pálya mögött (?) végül vízreszállt gép a 4-es pályairányon közelítette meg a repülőteret, amely precíziós leszállító eszközökkel nincs felszerelve, viszont a megközelítést PAPI fények segítik. 

 

A társaságnak egyébként volt már hasonló szerencsés balesete 1995-ben. Akkor egy Fokker 28-as vizes pályán, kissé késői talajfogással ért földet, majd a túlfutás végén szintén a tengerben állapodott meg. 

UPDATE:

Az első híradások nem voltak egyértléműek, hogy a Boeing 737-800-as a pályához képest hogyan érkezett illetve hol ért vizet. A The Aviation Herald repülésbiztonsági lap értesülései szerint a gép mintegy 150 méterre a pálya mellett balra a küszöb előtt érkezett a vízbe. Az utasokról szóló, időközben megerősített hírek szerint néhány csonttörésen kívül nem történt súlyos sérülés. A gépen 35 utas és 12 fős személyzet tartózkodott.

-PAN-