Ajánló >

Repülő és Légisport Szövetség – A Repülés Éjszakája Ferihegyen

Fordítás

Több szempontból is ígéretes gálaest várja hétvégén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján a meghívottakat és az érdeklődőket.  Részben a hagyományok, részben pedig épp az újdonságok miatt érdemes részt venni a szombati eseményen. Az est egyik kulcsszereplője az RLSZ, az új sportszövetség, akikről szintén ejtünk néhány szót a cikkben.

A Repülés Éjszakája valójában már napközben elindul az előre szervezett, LKK lebonyolításban zajló repülőtérlátogatásokkal 13:00 órás és 13:30-as kezdettel.

A hivatalos program:

Kapunyitás 16 órakor lesz.

16:30-kor kezdődik a hagyományos Légi díjkiosztó, ahol az elmúlt év legeredményesebb sportrepülő kiválóságait díjazzák.
Közvetlenül ezután bemutatkozik a Repülő és Légisport Szövetség (RLSZ), egyben ismertetik a szervezet jövőbeli terveit elképzeléseit.

18:00 – 19:00 – szünet

19:00 – Az I. Repülés Éjszakája Gálaest vendégeinek fogadása

20:00 – Az I. Repülés Éjszakája Gálaest megnyitója

Megnyitóbeszédet mond: Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. Vezérigazgatója, Tuzson Gergely, a Repülő és Légisport Szövetség elnöke.

20:15 – Díjak átadása

20:30 – Gálavacsora exkluzív menüsorral és díjnyertes borokkal

21:30 – Meglepetés műsorok

24:00 – Tombola

A régi és az új szövetségről röviden 

Mint az a repülőtársadalomban közismert, a Budaőrsi Repülőtérrel kapcsolatos bérleti tartozások, pénzügyi problémák illetve felszámolási eljárás miatt működésképtelenné vált az évszázados múltú Magyar Repülő Szövetség (MRSZ). A helyzet megoldására, a szervezet megmentésére kevés alternatíva maradt, bár felvetődött olyan javaslat is, hogy a tagság saját forrásaiból hoz létre egy pénzügyi alapot, amely az MRSZ anyagi helyzetének rendezését esetleg megoldhatta volna. Ezt elsősorban az MRSZ tartozásának mértéke nem tette lehetővé, így egy gördülékenyen működő átmenettel új szervezeti felállást kellett létrehozni. A funkciókat és jogokat át kellett menteni úgy, hogy ne sérüljenek egyebek mellett sem a magyar légisportolók külföldi versenylehetőségei, sem pedig a magyarországi versenyek szervezése.
Ennek érdekében a 2006 óta működő Magyar Vitorlázórepülő Szövetség (MVSZ) – kiválva az MRSZ-ből átvette a szövetség ezirányú feladatköreit. (Az égető helyzetre jellemző, hogy 2018-ban az MRSZ már a nemzetközi szövetségi (FAI) tagdíj befizetésével is elmaradt, így ezt is a vitorlázók szövetsége fizette be, hogy mentse a jogokat…)
A sikeres kármentés folyamán a szükséges funkciókat sikerült átemelni a múlttal és tapasztalattal is rendelkező volt tagszervezetbe, de az MVSZ alapvetően továbbra is a vitorlázórepülők saját szervezete maradt. Így értelemszerűen hosszabb távon szükséges lett egy új, a repülés és a légisport többi szakágát ismét átfogó sportági szövetség létrehozása. Ez lett a Repülő és Légisport Szövetség, amely az MRSZ-hez képest némileg eltérő felosztásban, ugyanakkor kibővítve képviseli a hagyományos repülő szakágakat, a modellező, a drónos és virtuálisrepülő tagságot is. A szakágak felosztásában igyekeztek a FAI-nál és MRSZ-nél hagyományos kategórákat is figyelembe venni.

Az állandó szakági biztottságok:

– Általános Repülő Bizottság
– Ballonrepülő Bizottság
– Drónrepülő Bizottság
– Ejtőernyős Bizottság
– Motoros Műrepülő Bizottág
– Repülőmodellező Bizottság
– Sárkányrepülő és Siklóernyős Bizottság
– Ultrakönnyű Bizottság
– Vitorlázó Műrepülő Bizottság
– Vitorlázórepülő Bizottság
– Virtuálisrepülő Bizottság

Ez a kibővített, átfogó felépítés egyrészt jó alapot nyújthat a szakágak összehangolt működésére, növelheti az érdekérvényesítő képességet, illetve egyszerűsítheti pl. a versenyszervezetekkel, hatóságokkal, jogalkotókkal, nemzetközi sportszervezetekkel való együttműködést is.  Újdonság egyébként a szövetség szervei közt felsorolt Jogi és szabályzatalkotó Bizottság is, amely munkára a korábbi szövetségnek nem volt dedikált szerve.

Átmeneti szervezési feladatot igényel, hogy a magyar 2004. évi I. (sport-) törvény a sportági szakszövetségekre három év versenyrendszer működtetési tapasztalatot irányoz elő. Az új szervezetnek számító RLSZ ezt a feladatot az átmeneti időszakban a vitorlázórepülők (MVSZ) segítségével oldja meg.

Az új sportszövetség gyakorlatilag a szombati eseménnyel indítja nyilvános tevékenységét. Tagságának “feltöltése” is megkezdődik. Saját vagyoni eszközöket a tagdíjakon illetve a támogatói bevételeken kívül nem kezel.

A szövetségi szakágak vezetőinek többségi egyetértésével Tuzson Gergelyt kérték fel a szervezet elnöki tisztségére, aki ezt megelőzően a Drónpilóták Országos Egyesületének elnöke volt. Tuzson Gergely a távérzékeléses repülések és fejlesztések illetve egy gázturbinás robothelikopter fejlesztése kapcsán került a repülő szakterületek közelébe. Utóbbi még jóval a pilóta nélküli eszközök ma ismert kereskedelmi boomja előtt kezdődött, több mint tíz éve. Informatikai és repüléssel kapcsolatos érdekeltségei közül valószínűleg a legter.hu szolgáltatásai a legismertebbek, amely elsősorban az eseti légtér kijelöléséhez és ügyintézéséhez, ezzel pedig a drónosok, modellezők, illetve a kisgépesek és légisportolók tevékenységéhez is kapcsolódik (modellrepterek és repülősport események esetében támogatói formában is). A fenti tevékenységek során jó munkakapcsolatot épített ki az érintett területekkel, légiforgalmi szolgálatokkal és hatósági szereplőkkel, ami szintén előnyére válhat az RLSZ-nek.

“Elnöki ügy…”

A HVG máris a tőle megszokott, sajátos politikai kontextusokban emlegette Tuzson Gergelyt és az ő szövetségét (sic!) , ezért cikkünk írása közben több légisport szakterületen is szóba hoztuk beszélgetőpartnereinknél, hogy vajon a Tuzson család kapcsolatain keresztül számítanak-e majd valamilyen komolyabb előnyre, netán pénzre a jelenlegi kormánykurzus irányából. Nemleges válaszokat kaptunk. Hogy ennek örülni kell-e vagy sem, mindenki eldöntheti.
Ugyanakkor a megkérdezett szakági vezetők egymástól függetlenül szűkszavúan, mégis hasonló értelemben nyilatkoztak a témáról, miszerint ez még mindig egy repülősport szövetség nem pedig politikai szervezet…

Az eddig megismert részletek alapján tehát összességében az új szerveződés – avagy a folytatás kezdete – szakmailag és elszántságát tekintve is bíztatónak tűnik. A légisport és a szakma más, többek közt hivatali szereplőinek pozitív várakozását is érzékeltük. Reméljük tehát, hogy a folytatás is hasonlóan pozitív lesz,  tisztább időt, nagyobb látótávolságot hozva legalább itt-ott a magyar polgári repülés egyébként nem igazán derült egére…

A pozitív lendületvételhez mindenesetre méltó környezetet ígér az idei gálarendezvény a repülőtéri főépület történelmi falai közt a T1-en.
A gálaest ideje alatt kiváló zene és tánc várja a vendégeket pirkadatig. A talpalávalót az Asterix Live Music Band szolgáltatja.

A Repülés Éjszakája házigazdája  és ceremóniamestere Rozsnyai Gábor, a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség Média Bizottságának Vezetője lesz.

Támogatók: 

HunagroControl
Budapest Airport
SZEMP Air
Légtér.hu
Nemzeti Sofőrszolgálat
FlyCoop
Aktuálbau
MP Drone Services

– PAN –