Ajánló >

Katasztrófa: Nem tudni túlélőkről az Ethiopian Boeing 737-esén (Frissítve!)

Fordítás

Fotó: Boeing

Mindössze hat perc repülés után tűnt el a radarról az a Boeing 737MAX-8-as, amely az Ethiopian légitársaság Addis Ababa – Nairobi járátot teljesítette volna. A gép mindössze 4 hónapos volt, az eddigi adatok szerint 149 utassal és 8 fős személyzettel a fedélzetén érte a végzetes baleset.

A Flightradar24 megfigyelőhálózat fedettsége itt gyenge, emiatt semmilyen igazán érdemi adat nem látható a baleset lefolyásáról a függőleges sebesség helyenként intenzív változásain túl.

A Boeing a becsapódási helyszín nyomai alapján végül meredeken csapódott a földnek.

A gépen számos külföldi állampolgár illetve az ENSZ munkatársai is utaztak (magyar utas nem volt).

A légitársaság közleményt adott ki, amelyben megerősítik hogy a Kenya fővárosába tartó járatuk Bishoftu közelében szenvedett katasztrófát. Az ET-AVJ jelű repülőgép helyi időben 8:30-kor szállt fel és 8:44-kor már nem volt vele kapcsolat. A mentőakció folyamatban van, a keresést az utaslista (manifeszt) alapján 149+8 fő után kezdték meg. A légitársaság külön tájékoztatóegységet állított fel a hozzátartozók és ismerősök számára.

A 100db feletti gépparkkal működő, tízmilliós utasforgalommal üzemelő cégnek egyébként viszonylag sűrű repülőeseményeik ellenére az utóbbi időben jó biztonsági statisztikái vannak.  A híres-hírhedt, ugyanezen a vonalon történt 1996-os, Boeing 767-es gépeltérítés és vízreszállás óta egyetlen halálos kimenetelű eseményük volt mostanáig. 2010-ben a Földközi tengerbe veszett egy B737-800-asuk.

A miniszterelnöki iroda közleményében együttérzését fejezte ki az áldozatok miatt. Miután a mentőakció még folyamatban van, nem állnak rendelkezésre adatok a kevéssé valószínű túlélőket és a baleset okát illetően sem.

A Boeing gyár állásfoglalást adott ki, amelyben a részvétnyilvánításon túl kitért arra is, hogy a gyár technikai csapatot küld a hegyszínre, amely az etióp EAIB és az amerikai NTSB vizsgálószervezetk munkáját is segíti majd.

– PAN –