Ajánló >

Részeg utas, szigorú bírák: fél év elzárás és 50 milliós kártérítés

Fordítás

Fotó: Prayitno

Dollárban “csak” 172 ezer a kirótt kártérítés, de valószínűleg így sem esik jól annak a koreai panziótulajdonosnak, aki miatt a Hawaiian 459-es szöuli járatának 263 utassal vissza kellett fordulnia.

Az incidens még február utolsó napjaiban történt, amikor a hiányos dokumentumokkal érkező, korábban egyébként az USA-ban már bűnügyi múltat szerző koreai utast visszafordították Honoluluban. Az utas a két nappal később induló járatig a határrendészeti szervek felügyelete alatt volt, azonban beszállításkor egy palack vámmentes Ballantinest vásárolt magának, amelyet el is fogyasztott, mielőtt a gépen a normál kiszolgálás elindult volna.  A férfi immár részegen először egy mellette ülő 9-éves fiúval és annak édesanyjával keveredett  konfliktusba, majd az őt megfékezni próbáló utaskísérőre támadt ordítozva. Eközben rálépett a mellette ülő gyerekre is.

A koreait más utasok segítségével lefogták, gyorskötegelőkkel megkötözték. A kapitány végül a kabinszemélyzettel konzultálva a továbbra is “harcos” viselkedésű 47 éves férfi miatt visszafordult Oahura, ahol több mint hét órával az indulás után a gép leszállt. Az utast az FBI és a rendészeti szervek várták a földön, majd le is tartóztatták. A járatot végül egy másik A330-asal teljesítette a cég mintegy 9 és fél órás késéssel.

Kép: KITV

A Hawaii Körzeti Bíróság végül a járat visszafordulásának költségeit az utasra terhelte, emellett hat hónap börtönt szabott ki. Az ítéletben figyelembe vették a vádlott vagyoni helyzetét is. A Kyong Chol Kim nevű férfi az eljárás során az alkohol miatti emlékezetkiesésre hivatkozott, de a kirótt büntetést elfogadta.

Többet is lehet kapni

A Hawaiian Airlines-nak nem ez az első hasonló esete a renitens utasokkal. Egy 2017-es ügyben is közel százezer dollárt rótt ki a bíró. Akkor egy szintén ittas férfi a mögötte ülő barátnőjét és annak gyermekét inzultálta, majd mikor az utaskísérők el akarták ültetni onnan, ez egyiket megütötte. A gép visszafordulását akkor is az utasra terhelték, és a bevételeinek 10%-ával törlesztette a légitársaságnak.
Emlékezetes ugyanakkor a United Airlines 99-es járatának ügye is, ahol 21 (!) év börtönt róttak ki az alkohol miatt agresszívvá váló szudáni származású ausztrál férfira. A részeg utast nem szolgálták ki alkohollal, emiatt megpróbálta a repülőgép készleteit saját maga elérni. Közben aztán megtámadta a személyzetet és egy légimarshallt is. Az eljárásban igyekezett a konfliktust a rasszizmussal “indokolni”, de ez láthatóan nem hatotta meg az igazságszolgáltatást. Ebben az esetben az óceánt átszelő járatot már nem szakították meg, hanem a célrepülőtéren, Los Angelesben vették őrizetbe az utast.

Nem minden költség térül meg

Mindemellett rendszerint ilyenkor csak a légitársaság közvetlen költségeit róják ki a bírók, az utasoknak fizetett kompenzációt, a csatlakozó jegyek átfoglalását – különösen a menetrendből kieső gép miatti rotációs késések esetében – nem. A Westjet Cagary-London járatának esetében “csak” 21 ezer kanadai dollárra büntette a büntetőbíró az utast, miközben a valóságos károk a kényszerű üzemanyag-eldobással együtt kb. 200 ezerre rúgtak. (A cég később külön kértérítési pert is indított.) Az ilyen ítéletek tehát nem jelentenek teljes kártérítést, mégis valószínűleg nagyobb visszatartó erővel bírnak, mint a főként rövidebb járatokon gyakran inkább megúszásra játszó légitársaságok esetei. Náluk ritkábban jut el az ügy idáig.
Sok múlik természetesen a kapitány és a kabinszemélyzet együttműködésén, egymásért való kiállásán, illetve az adott társaság járatain általában tolerált viselkedési normákon is….

 -PAN-