Ajánló >

Lépett az ITM lézerügyben – Több tízezer pointert zúztak be

Fordítás

Több tízezer veszélyes lézermutatót semmisítettek meg, illetve vontak ki a forgalomból Magyarországon egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés után, amelyen a 27 termékből mindössze négy felelt meg az előírásoknak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

Schanda Tamás hozzátette: a Magyarországon már kereskedelmi forgalomban lévő termékeket bevonták, további 37 ezer darabot pedig a vámhatáron megállítottak és megsemmisítettek, az adóhatósággal együttműködve.

Bár a lézermutató (lézerpointer) elsőre veszélytelennek tűnő tárgy, valójában több kockázatot is rejt: a betiltott 23 típus mindegyike károsíthatta volna a látást, kettőnél az áramütés kockázata is fennállt, hét típus pedig arra is alkalmas lenne, hogy azokkal repülőgépek pilótáit elvakítsanak – sorolta. Utóbbi ugyan a légi közlekedés veszélyeztetése, amely akár három év szabadságvesztéssel is sújtható, tavaly mégis csaknem 100, idén pedig már több mint ötven bejelentés érkezett a repülőgépekre irányított lézerpointerekről – ismertette.

 

Az olcsón elérhető ám közveszélyes “játékok” népszerűek a repülőgépek pilótáit megzavarni kívánók körében. Sajnos az ostobaság és a felelőtlenség esetenként halmozódik, így pl. van aki jogos önvédelemnek tekinti a lézerezést a “chemtrailt szóró” repülőgépek ellen, zaj ellen, égéstermék emisszió káros hatásai ellen. Valójában a nagygépes kereskedelmi légiközlekedést ezzel hatékonyan nem tudják megzavarni, de a kisebb magasságon közlekedő egypilótás gépek esetében katasztrófát okozhatnak, vagy legalábbis komoly látáskárosodást.
A törvény eszerint is rendelkezik a legtöbb országban.

Az Egyesült Államokban pl. csak a biztonságos repülés ilyenfajta akadályozása, a pilóták megzavarása repülés közben (14 CFR 91.11) miatt 11.000USD, azaz majdnem három és fél millió forint a büntetési tétel alkalmanként. Az egészségkárosítás és egyéb vonzatok ebben nincsenek benne.

(Fotó USAF/Shawna L. Keyes)

Schanda Tamás kitért arra is, hogy az ellenőrök üzletekből és webáruházakból is szereztek be termékeket, és a vámeljárás alatt álló árukra is kiterjesztették az ellenőrzést. Ezt követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált műszaki laborjában bevizsgálták valamennyit. A vizsgálat során alapvetően a lézerteljesítményt mérik, de  a termékek más tulajdonságait is ellenőrzik, így derült ki például az áramütés kockázata is – mondta.

A vámeljárás során az adóhatósággal együttműködve járnak el minden esetben, a 37 ezer kifogásolható lézerpointert végül összezúzták, hogy ne kerülhessen a piacra veszélyes termék.

A folyamatos ellenőrzéseket, a piacfelügyeleti jelenlétet elsősorban azért tartja fontosnak a magyar kormány, mert ezzel is védeni tudjuk a magyar családokat, vásárlókat – mondta Schanda Tamás.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy mint schengeni határország ebben a feladatban is nagyobb felelősség hárul Magyarországra, hiszen a megfelelően szervezett, a vámeljárással is összefüggő ellenőrzésekkel nemcsak az országból lehet kiszorítani a veszélyes termékeket, hanem az egész Európai Unióból.

MTI / PAN