Ajánló >

Videó: – Repül az első kereskedelmi e-repülő, egy öreg Beaver – Hat utas, 160km?

Fordítás

Eredeti változatában is legendának számít, ám most ez a közel 63 éves példány megfiatalodva – legalábbis a naptárban –  maga mögé utasított számtalan pelyhedző tollú, vagy még csak papíron létező kereskedelmi célú elektromos repülőgépet.

A módosított DHC-2 Beaver a Harbour Air Seaplanes egyedi festésével szállt fel a berepülési programot megkezdő bemutatkozó útjára kedden. A kalandos múltú, számos tulajdonost és pár komolyabb repeseményt is maga mögött tudó repülő 2014-től tartozott a cég flottájába. Az öreg “Hód” motorcseréje eleve esedékes lett volna, ezért esett erre a gépre a választás. Az üzemeltetőnél végzett felújítás mellett a legfontosabb változtatásokat a MagniX, seattle-i székhellyel is rendelkező ausztrál cég hajtotta végre, amely a 750 lóerős (560kW), teljesen elektromos Magni500-as hajtásláncot építette be az “ePlane” projekt keretében.

Az idei Paris Airshow-n már bejelentett rendszerhez tartozó akkucsomag jelenleg 160 kilométeres (100 mérföld) hatótávolságot jelent, ami a Harbour Air hálózatának jó részén elegendő a hatszemélyes gép energiaellátásához. Az első tesztrepülés viszont még csak négy percig tartott.

A félmillós évi utasforgalmú Harbour Air 14db DHC-2 Beaverrel, 22db DHC-3 Otterrel és három CHC6 Twin Otterrel a legnagyobb vizirepülőgép flottával rendelkező cég. A most bemutatkozott e-Beaver engedélyezési és tanúsítási programja a hajtásrendszerre és a retrofit konverziós csomagra is vonatkozik, így a tervek szerint két éven belül a flotta többi gépén is megkezdődhet a kisebb lokális emissziót és halkabb repülést jelentő “villamosítás”.

Mit tud a MagniX rendszere?

A Magni500 csomagot a Beaver mellett Cessna Caravan, King Air, és Otter típusokhoz is ajánlja a gyártó.

A rendszer főbb adatai:

Folyamatos nyomaték – 2814Nm
Folymatos teljesítmény – 560kW
Fordulattartomány – 1900-3000/min
Névleges feszültség – 540V
Hatásfok – 93%
Súly (motor) – 135kg

A Magni500 a Cessna Caravan orrában szinte elvész…

Az MagniX más gépekhez is kínál elektromos meghajtást, ez pedig a Magni250. Ennek motorteljesítmény és súlyparaméterei szinte pontosan feleakkorák mint a nagyobb testvéré. Ezt a rendszert az izraeli  Eviation Alice 9 fejlesztéshez osztott, hárommotoros hajtásként, illetve kisebb repülőgépek önálló hajtásához készíti a gyártó.

A MagniX rendszer e-Beaverbe történő telepítését a Kanadai Légügyi Hatóság kezdettől felügyelte, így a további tanúsítási és tesztprogram megkezdése előtt nem volt akadály.

 

A látványtervhez képest változás a négytollú Hartzell légcsavar is

Mire lesz elég 160km?

A számtalan rövid útvonal a partokat köti össze elsősorban. A Harbour Air sajátos hálózati adottságai jó lehetőséget adnak a most elérhetővé váló akkumulátor-technológia mellett is a CO2 emisszió drasztikus csökkentésére

A Harbour Air útvonalai általában 15-25 perces utakból állnak, ami már most is viszonylag jól lefedhető úgy, hogy az akkuk 30 perc repülés után 20-30 perc alatt tölthetők vissza – nagyjából fél töltésről. (Az érvényes előírások szerint további 30 perc üzemidőre elegendő tartalékot kell tudjon tárolni az akkupakk.)

Az elektromos repülés szent grálja természetesen továbbra is a korszerű akkuk teljesítménysűrűségében rejlik, ami a légitársaság és a MagniX várakozásai szerint a következő kétéves tesztidőszak alatt akár 50%-ot is javulhat. Ez pedig a további üzemben már hosszabb utak lefedését is lehetővé teszi.

– PAN –

Fotók: Harbour Air/Magnix