Ajánló >

Teherán: – A katasztrófa előtt visszafordult az ukrán B737-es

Fordítás

A repülőtér felé tartó irányon zuhant le az Ukraine International Airlines Boeing 737-800-asa a felszállás után percekkel. Egyelőre nincs semmilyen megerősített információ a katasztrófa okát illetően, de az adatrögzítőket megtalálták. Az egyelőre nem biztosan meghatározott számok alapján 176 fő tartózkodott a PS752-es Teherán-Kijev járat fedélzeten.

Az elsődleges információk és a flightradar24 transzponderkövető portál adatai arra engedtek következtetni, hogy a repülőgép az északnyugati kirepülési irányon (29-es pályairány volt használatos) szenvedhetett balesetet. Az iráni ügynökségek fotóit összevetve a korábbi adatokkal azonban látható, hogy a gép déli irányban csapódott a városszéli parkba , éppen a házak után. Az irányokat a reggeli napsütéses órák is segítenek azonosítani.

A flightadar24-en látható utolsó radarpozícióhoz képest a gép még percekig repült, ugyanakkor semmilyen forrás nincs a rádiózásról. Iráni és nemzetközi ügynökségek egybehangzóan állítják, hogy a gép nem jelentett vészhelyzetet vagy visszafordulási szándékot.

A szerencsétlenségről készült videót egy iráni hallgatói hírügynökség (ISNA) tette közzé. A gép jól láthatóan ég a levegőben. Földetérés előtt kifejezetten intenzíven, robbanásszerűen fellángolt, akár darabok válhattak le róla süllyedés közben. Mindamellett egyelőre nincs hír a lakókat ért esetleges sérülésekről.

Az AVHerald oldalon időközben megjelent tartalmi fordítás szintén a visszafordulást erősíti meg a videós pozíciója alapján.

Nincsenek kizárt okok

Több, egymásnak ellentmondó, de nem alátámasztott hír kering a gép lelövéséről, terrorakcióról, illetve annak kizárásáról is. Az ukrán követség szokatlan gyorsasággal nyilatkozott a gép esetleges hajtómű hibájáról, de ez önmagában nem cáfol egy esetleges lelövést sem. A követség az ezirányú közleményét később vissza is vonta.

A roncsok nagyon intenzív becsapódásról árulkodnak, ugyanakkor az első földetérési ponttól többszáz méterre szóródtak tovább.

Az ISNA ügynökség fotóin – amennyire megítélhető – a kettőből az egyik hajtóművet lehet látni különböző szögekből, illetve a repülőgép farokrésze maradt meg viszonylag egyben, a függőleges vezérsík nélkül, ami további kb. 100 méterrel délre feküdt egy útmenti farmon. A futóműelemek, a tözs és a szárny néhány panelje ismerhető még fel a képeken, illetve több képen jól látható, hogy a kőkerítéseket déli irányban szakították át a roncsok.

Hogy a valószínűsíthető repülési pálya a pilóták szándékos manővereinek következménye, vagy a repülőgép megállíthatatlan jobb fordulóba került, szintén nem tudható biztosan, míg a rögzítők kiolvasása meg nem történik.

A lelövéses feltételezéseket tüzeli, a kivizsgálást ellenben nehezíti az elmérgesedett iráni-amerikai viszony. A megtalált rögzítőkhöz ugyanakkor iráni források szerint hozzájuthat majd az amerikai fél. FRISSÍTÉS: Irán hivatalosan bejelentette: nem adja ki a rögzítőket az amerikai félnek!

Nem MAX…

A Boeingnak közben a szokásosnál nagyobb problémát jelent a katasztrófa, lévén egyrészt kétséges, hogy a helyszínen dolgozhatnak-e, másrészt itt-ott keveredik a fejekben a 737-800NG és a 737-8MAX – esélyesen az utóbbit érintő kanosszajárás miatt.  Ennek kapcsán külön tisztázó cikk jelent meg a USA Today felületén. A cikk végigveszi a két típus közti különbségeket, a folyamatban lévő FAA ügyeket is, de felhívja a figyelmet, hogy az ukrán gép mindössze néhány éves, és nem érintett az említett műszaki problémákban.

– PAN –