Ajánló >

Kéthetes leállás a Seattle-i Boeing egységekben – Fizetett távollét a kényszerpihenőre

Fordítás

Amint az várható volt, a világban tapasztalható stophullám a Boeingot is elérte. A Seattle közelében található összes üzem leáll szerdától, miután a már több mint egytucatnyi megbetegedett alkalmazottja közül egy dolgozó elhunyt az új koronavírus szövődményeiben. A leállás a légierőnek szánt változatokat is érinti.

A cég hosszú vesszőfutás közepén tart, miután egy éve húzódik a B737MAX-ek immár teljesen átpolitizált ügye. A típus gyártásával átmenetileg már januárban leállt a gyár, ami az egész beszállítói láncnak is természetesen súlyos gond. Most azonban a légitársaságok sorra igyekeznek fizetési könnyítéseket és gépátvételi halasztásokat kérni. A 70.000 munkavállalót foglalkoztató céget a COVID-19 válság tehát nemcsak a dolgozók megbetegedésével, hanem így is elérte. A Boeing a válság kapcsán önmagának és más amerikai légiipari gyártócégeknek legalább 60 milliárd USD állami hitelgaranciát szeretne elérni.

Az erről szóló közlemény kapcsán Dave Calhoun vezérigazgató kijelentette, hogy együttműködtek az egészségügyi szervekkel, a vevőikkel és a beszállítóikkal is a leállás előkészítésében, egyben sajnálatát fejezte ki a dolgozók felé is, kiemelve, hogy jelenleg létfontosságúak az erőfeszítések a járvány kiszélesedésének megakadályozására és a dolgozók védelmére is.
A Boeing számos alkalmazottat otthoni távmunkára vezényelt, azokat pedig, akik nem tudják így végezni munkájukat például a gyártósorokon, fizetett távollétre küldte.

A Dreamliner üzemet Kaliforniában nem érinti a leállás.

Fotó: Chris Massey/USAF

Leállnak viszont a polgári Boeing típusokon alapuló KC-46 tanker (B767) illetve a haditengerészeti P-8 (737NG) összeszerelési munkái is március 25-től. Így tehát a Puget Sound régió – Renton, Seattle, Everett üzemekben átmenetileg nincs termelés. Ugyanakkor a nem termelési jellegű munkák – például a KC-46  RVS tankolásvezérlő/távmegjelenítési rendszerének fejlesztése otthoni távmunkában folyik tovább, amennyiben az adott munka nem érint szenzitívebb adatokat.

A Boeing érintett üzemeiben az állásidő alatt fertőtlenítő nagytakarítást végeznek. A termelés újraindítására várhatóan egy alacsonyabb termelési kvótával kerül sor.

– PAN –