Ajánló >

Folytatódik a Malév GH – Budport ügy

Fordítás

Úgy tűnik, ismét hétvégére futnak be a lassan szappanoperába illő információk szerkesztőségünkbe. A téma továbbra is a Malévből kivált állami földikiszolgáló és az annak alvállalkozóivá, konkurenseivé vált magáncégek közti háttérharc.

Ahogyan az korábbi cikkünkben is megjelent, a Malév Ground Handling nem végez rakodási és takarítási feladatokat a gépeken, miután azokat még a Malév alól külső cégekbe szervezték. Az Airport Security (AS) így hosszú időre alvállalkozója lett a Malévnek, majd a Malév GH-nak. Eközben a lecsupaszított Malév Ground Handling alá másik alvállalkozó is került, a Budport Handling, amely pl. jegykezelési és ticketing tevékenységgel is bedolgozott a kiszolgáló cégnek. (A Budport közben konkurense is lett a Malév GH-nak.) Mindez – súlyosbítva az előző menedzsmentek által kötött előnytelen kiszolgálói szerződésekkel  – kikezdte az MGH eredményes gazdálkodásának lehetőségét.   A  Malév GH helyzete annyiban is nehezebb a konkurensekénél, hogy míg a multik és a magyar magáncégek különösebb gond nélkül tehetnek újabb pénzeket cégcsoportjaikba, az MGH-t az Európai Bizottsággal fenyegetik, amennyiben az állam megmentené a korábbi döntések miatt nehéz helyzetbe került céget. A Limburger – Nemes örökség tehát máig hat.

Ezzel a háttérrel érdemes bepillantani a két viszonylag friss vezérigazgatói körlevélbe, amelyek szerkesztőségünk birtokába jutottak.

Egyfelől…

Galgóczy Ferenc a budportos kollégáit arról tájékoztatta, hogy átvállalta az Airport Security-től a Malév GH tartozásából eredő követeléseket, miközben stratégiai megállapodást kötött az AS Zrt.-vel. Tehát innentől az MGH a Budportnak tartozik. Galgóczy szerint nem célja – az ellenkező híresztelésekkel ellentétben – semmiféle nyomásgyakorlás, ám őszintén reméli illetve elvárja, hogy a Malév GH ezentúl valamennyi alvállalkozójával tisztességes üzletpolitikát folytasson.

Fotó: legikozlekedes.com

Galgóczy – miközben több más, eléggé egyértelműen az MGH-nak és az állami tulajdonosnak szóló üzenetértékű megjegyzést tesz a levélben – megkéri a kollégákat, hogy a megosztott információt a Budport belső ügyeként kezeljék, mert az az MGH számára “rendkívül kényes és kényelmetlen”.

Másfelől…

Egészen más hangvételű a Herczog Péter vezérigazgató által jegyzett körlevél. A Malév GH vezetője különösebb diplomáciai kűrök nélkül vágott a dologok közepébe. A levél szerint az Airport Security és a Budport szövetséget kötött az MGH-val szemben, majd az Airport Security felmondta az alvállalkozói szerződést. A Budport pedig ultimátumot intézett az MGH-hoz azzal, hogy augusztus 17-én éjféltől leállítja az AS Zrt. szolgáltatását, amennyiben nem maradhat a Budport az MGH alvállalkozója a korábbi területeken. Úgy tűnik tehát a levélből, hogy a nyomásgyakorlás mégsem puszta híresztelés. Az MGH viszont a levél szerint elutasította az “ajánlatot”, az üzemelést pedig továbbra is megoldja, szerződéses feladatait a jövőben ellátja a Budport nélkül.  Ugyanakkor Herczog kifejezetten bátorítja a levélben foglaltak terjesztését, és felkéri kollégáit hogy készüljenek a megnövekedett feladatok mellett a korábbiaknak megfelelő helytállásra. Egyben pedig megköszöni a dolgozók munkáját és lojalitását is.

– P.J. / A.S. –