Ajánló >

Ismét repül a balesetes cargo Jumbo – Így gyógyulnak a nagymadarak

Fordítás

Gurulópróba a hazaút előtt két nappal – Fotó: Simon Paul

Hét hónapja adtunk hírt a pályáról lefutott török B747-400F furcsa balesetéről, amikor is a repülőgép felszálláskor oldalra kitört és a puha talajban rekedt.

A helyszínről kapott képeket már akkor elemeztük, melyeken látható volt, hogy az orrfutó akna hermetikus fala megmozdult, a héjburkolat nagy felületen gyűrődött, hullámosodott. Kétséges volt, hogy így a gép javítása gazdaságos-e. Időközben viszont Maastrichtból az ottani spotterek, légiirányítók közreműködésével már kora tavasszal híreket kaptunk arról, hogy az egyébként jó állapotú török tehergépet megjavítják. A szerkezeti torzulás és a nehézkes körülmények miatt egy helyszíni AOG* javításokra, sérült gépek feltámasztására szakosodott kaliforniai csoport, a SOAR vállalta a javítás lebonyolítását, miután a finanszírozó bank is ragaszkodott a helyreállításhoz.  A repülőgép most elkészült, és a múlt héten hazarepült.

Az előzmények

Akkor még Saudia festéssel

Múlt év november 11-én éjjel, nedves időben készült a TC-ACR lajstromú repülőgép a Maastricht-Jeddah útvonalat végrehajtani, a viszonylag rövid, 2500m-es pályáról. A gyorsulás megkezdésekor a 4-es hajtóműben  kompresszor átesés** következett be, így a felszálló tolóerő erősen aszimmetrikussá vált. A személyzet megszakította a startot, de mintegy 35-40 csomós sebeségnél a repülőgép jobbra lefordult a pályáról. Lassulás közben az orrfutóra háruló terhelés miatt az mélyen a talajba nyomódott. Nem csuklott be ugyan, de a már említett módon a bekötési pontokra ható erők elhúzták a gép szerkezetét. Az első vizsgálatok után mozgathatónak ítélték a repülőtér forgalmát blokkoló óriást, így annak  rakterét és tankjait kiürítették, majd elvontatták az egyik rakodó előtérre.

Javítás tábori körülmények közt

Fotó: Jeroen Stroes

A károk felmérése után meg kellett oldani az időjárástól elszigetelt munkaterület biztosítását. Mivel a repülőtér nem rendelkezik megfelelő méretű hangárral, a Jumbo orra köré sátorhangárt építettek, amely a törzs szárny előtti részét teljesen befogadta. A sárkányszerkezet javítási munkái csak a februárban kezdődhettektek meg. A gépet emelőn pontosan beszintezték, az orr-részt tehermentesítve megtámasztották. A hibás hajtóművet elvitték, a függőleges vezérsíkot pedig leszerelték, hogy az emelőkön ne mozgassa a szél a repülőgépet.

Fotók: Simon Paul

Ezután lehetett csak javítani a félhéj szerkezetet, egészen a felső padlószintig. Gyakorlatilag félkörben megbontották az ún. 41-es törzs-szekciót. (Nagyjából úgy képzeljük el, mintha egy alumínium italosdoboz keresztmetszetét félig átvágnánk, és biztosítani kéne, hogy a két fél ne mozduljon el.)  Egyes elemeket ki kellett küldeni a Boeing gyárba, ahol a minta alapján legyártották a pótlást. Az orrfutót közben szintén kiszerelték és javították, részben cserélték.

Fotó: Koren Viktor

Jellemző a viszonylag körbeépült és egyébként sem túl nagy repülőtér viszonyaira, hogy a hajtóműpróbákról a vezetőség külön értesítette a lakosságot helyi médián keresztül. A hajtóművezés utáni délelőttre leállították a reptér forgalmát is, hogy a gép gurulóróbáit elvégezhessék. Ekkor még egy olajhűtő probléma bukkant fel amit cserével orvosoltak. A repülőgép sorsának egyébként is különös figyelmet szenteltek a helyiek. A munkafázisokról rendszeresen beszámoltak a lapok.

Miután a repülőgép a Saudia Cargo színeiben érkezett, de a bérleti szerződése lejárt, a sárkányjavításokkal járó festési munkák mellett vissza kellett festeni a török ACT Cargo színeire a vezérsíkot és a törzset, valamint a hajtóműgondolák oldaláról el kellett távolítani a Saudia logókat. Végül tehát ezzel a frissítéssel kiegészítve indulhatott útnak a megjavított teherszállító. A búcsúztatáshoz a repülőtéri tűzoltók is kivonultak egy tisztelgő vízsugárral.

A helyi média sűrűn beszámolt a repülőgép sorsáról. A hazarepülést a pálya mellől nemcsak sajtósok, hanem a helyiek kisebb csoportja is figyelemmel kísérte.

Mennyi az annyi?

Az egész folyamat közvetlen költsége  – nem számítva a gép kiesését a fogalomból – forrásaink szerint mintegy 10 millió dollárba került a török cégnek. Ez egy oldalról nagyon komoly összegnek számít, más irányból nézve viszont a 2002-ben, eleve teherváltozatnak készült, szemből is rakodható 747-400ERF változatú repülőgép sem túl öregnek nem számít, sem pedig a piacon nem mondható avultnak. A gépet 2015-ig az Air France repülte ILFC lízingben, a török cég pedig jó állapotban kapta meg, és használta a balesetig. Most remélhetőleg újabb éveket kapott a madár az égi fuvaros szakmában.

– PAN –

* AOG – Aircraft On Ground – Kifejezés az ideiglenesen földre kényszerült repülőgépek jelzésére. AOG jelzéssel külön osztályok, szervező – lebonyolító szolgálatok működnek az üzemeltetőknél, műszaki cégeknél, de AOG jelzést kapnak a repülőgép alkatrész fuvarok is a teherforgalomban. Ezeket soron kívül továbbítják a fuvarozók.
** Kompresszor átesés – Hívják még pompázsnak, nyomáslengésnek. Sajátos, durrogó hang kíséretében a hajtóműben a sűrítést végző lapátsorokról leválik az áramlás, és átesnek, miközben ciklikusan lecsökken a nyomás a későbbi fokozatokban, esetleg visszaáramlás is fellép. Ezzel a hajtómű működési egyensúlya felborul, teljesítménye lecsökken, vagy “befullad” a hajtómű. Okozhatja a lapátsorok állásszögének, a betáplált levegőnek illetve az üzemanyag táplálás szabályzásának összehangolatlansága, szennyeződések, idegen tárgy beszívása …stb.