Ajánló >

Betartható európai drónszabályok érkeznek … (?)

Fordítás

Új szerzőt köszönthetünk a Légiközlekedés Online felületén annak apropóján, hogy a szabályzás lassan megoldódni látszik – legalábbis az aurópai jogalkotók oldalán – a személyzet nélküli (unmanned) repülőeszközökre. A jogszabályokat július elsejétől kötelező alkalmazni az Unióban, igaz ennek egyelőre nincs jele, hogy az EU szabályok tényleges implementációja Magyarországon is kérszen állna. Pedig az eddigi, gyakran életszerűtlen, vagy nem igazán betarthatható szabályok miatt égető szükség van erre. Nem tudja egy hobbidrónos, vagy akár esküvői videós, hogy mi tehet egy 249 grammos eszközzel (C0 kategória), ha ésszerű határidőn belül engedéllyel, vagy anélkül de hivatalosan szeretne repülni. A többi kategória szabályzása is mindeddig rendezetlen volt.

Nos, ezekre ad némi útmutatót Török Ágnes írása és előadása. A szerző a Légtér.hu Kft. egyik alapítója, képzésvezető, repülésbiztonsági elemző.

2020 július elejétől kötelezően alkalmazandó az új EU-s drónszabályozás, amely alapjaiban változtatja meg az alkalmazás feltételeit.
A keretszabályozás a kockázatalapú megközelítés szerint a műveleteket 3 kategóriába sorolja: a nyílt, speciális vagy engedélyköteles kategóriák valamelyikébe. Minél nagyobb a művelet földi és légi kockázata, annál szigorúbb előírásoknak kell a megfelelnie az UAS-nak és a távpilótának.
A Nyílt kategóriára vonatkozó alapszabályok szerint az UA legfeljebb 120 méterre távolodhat el a földfelszíntől, embertömegek fölé nem repülhet, a távpilótának az eszközt látótávolságon belül kell működtetnie, továbbá a művelet alkategóriájának (A1, A2, A3) megfelelő ismeretekkel kell rendelkeznie.
(A bevezetőben említett igan gyalkori, 250g-nál kisebb, C0 kategóriára szintén vonatkozik az embercsoportok elkerülése és a 120 repülési plafon, amennyiben nem bejelentett, légtérigényléses feladatra használják azokat – a szerk.)  
A nagyobb kockázatú műveletek, mint például a látótávolságon kívüli repülések a speciális kategóriába tartoznak, amelyek megkezdéséhez további engedélyekre vagy nyilatkozattételre lesz szükség. Az embertömeg feletti repülések vagy a szállítást végző UAS-ok már az engedélyköteles kategóriába sorolandók, amelyben már az UAS-t, a távpilótát, valamint az UAS üzembentartót is tanúsítani kell a művelet megkezdése előtt.
Az EU rendeletek szerint a 250 gramm feletti eszközöket regisztrálni kell, azonban ennek részleteit, továbbá a biztosításra, képző szervezetekre és vizsgára vonatkozó követelményeket a későbbiekben megjelenő hazai kiegészítő szabályozás fogja tartalmazni.
További részletek az alábbi videóban: