Ajánló >

Hátrafelé halad a Malév GH? – Bizonytalan rakodásügyek

Fordítás

A hétvége folyamán a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet hívta fel a figyelmünket, hogy kétségessé válhat a Ferihegyen megforduló járatok közel felét kiszolgáló Malév GH repülőgép-rakodása. Mint arról mi is hírt adtunk, a cég 2017 augusztusában a Malév GH felrúgta a számára folymatosan előnytelen alvállalkozói struktúrát. Az akkor felbontott előnytelen szerződés gyakorlatilag a nyereségesként felfogható tevékenységek kiszervezésén alapult a Budport illetve az Airport Security számára. Ebből sorozatos botrányok és álhírek keletkeztek, lévén a kirúgott alvállalkozó cégek értelemszerűen nem adták könnyen a zsíros falatokat, Herczog Péter hozzánk is eljutott belső levele alapján a két cég láthatóan megzsarolta a Malév GH-t. Akkor a vezérigazgató a dolgozók és az érdekképviselet lojalitását és támogatását kérte és kapta a folyamatok rendbetételéhez.

A rakodást a Guns and Guards Kft. vette át bejelentett munkavállalókkal, rendszeres belső rakodásellenőrzéssel …stb. Az együttműködés később mégsem volt felhőtlen, lévén a Malév GH az alvállalkozó számára információink szerint nem biztosított bizonyos feltételeket. Ebbe munkakörülményektől, különböző immár balesetveszélyes eszközök pótlásától kezdve a kötelező béremelések ellenételezésén túl több probléma értendő.

Nem segítette a nehézségek megoldását a rendőrség sajátos fellépése sem a magántelefont maguknál tartó, semmilyen jogellenes dolgot el nem követő  rakodókkal szemben.

A fentiek összhatása végül az, hogy egyre kevesebben, rossz körülmények közt egyre több munkát végeznek – fejenként akár 30-40 tonna napi rakodásával.

A legfrissebb információk viszont már arról szólnak, hogy a Malév GH nagyon rövid határidővel pályázatot írt ki több tevékenység, benne a rakodás alvállalkozóztatására, amely határidő a hétvégén lejárt és már most az új szerződőnek kellene dolgozni. Ehhez képest a pályázat eredménye nem ismert, viszont dolgozói forrásokból úgy értesültünk, hogy a rakodásról nem a Guns and Guards-szal, hanem kizárásos alapon valószínűleg a korábban kiejtett Airport Securityvel vagy egy vele azonos érdekkörrel tárgyal a Malév GH. A feladatot egyelőre a Guns and Guards Kft. végzi. A részletek még nem ismertek. (Most viszont „érdekes összhang alakult ki”a piaci verseny szabályaival.) A munkavállalóknak az elmúlt évek munkáltatói kultúrájáról nagyon rossz tapasztalataik maradtak az Airport Security kapcsán és nem igazán szeretnének többet velük dolgozni. Arról, hogy múlt ezen részét jól ismerők – a Malév GH régi menedzsment tagjai – tájékoztatták-e Herczog Péter vezérigazgatót, nem tudunk semmit.

Ma nap közben elküldtük kérdéseinket a Malév GH teljes érintett vezetői struktúrájának. Mivel korábban is igyekeztünk a sajtóhadjáratok ellenére is korrekt módon hírt adni a cég ügyeiről, reméltünk egy értékelhető választ, azonban késő estig semmilyen visszajelzés nem érkezett – leszámítva egy olvasás visszaigazolást.

Amennyiben mégis új információt kapunk, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS: Reagált a Malév GH

-PAN / SA –