Ajánló >

Irán beismerte az ukrán gép lelövését

Fordítás

A Forradalmi Gárda “emberi hibából” lőtte le az Ukraine International PS752-es járatát. Ezt az iráni állami televízióban jelentették be, hozzátéve, hogy a gépet ellenséges célként azonosította a gárda, és hogy a felelősöket el kell számoltatni.

Irán vélhetően az ellene összegyűlt nemzetközi titkosszolgálati adatok, az igen hangsúlyos kanadai nyomás és a saját polgárai által interneten közölt videófelvételek hatására volt kénytelen előállni a hihetőbb magyarázattal.
Bár a gép utasainak fele sem volt iráni állampolgár, valójában szinte a teljes utaslista perzsa nevekkel volt tele, állampolgárságtól függetlenül.
Mindez nehéz politikai felelősséget jelenthet Iránnak saját polgáraival szemben is, függetlenül az USA felé fennálló kiélezett feszültségtől. Ettől függetlenül az iráni külügy máris igyekszik ebbe az irányba tolni a felelősség egy részét.

Mint arról korábban beszámoltunk, a repülőgép percekkel a felszállás után visszafordult és sem automatikusan (transzponder) sem rádión nem kommunikált többé a katasztrófa utolsó pillanatáig sem.

A sors különös fintorai

Mint emlékezetes, nem ez az első hasonló tragédia, amelyben iráni polgárok esnek áldozatul a háborús feszültségben történő utasgép lelövésnek. Az amerikai USS Vincennes az EP-IBU lastromjelű A300-as Airbust lőtte le téves azonosítás miatt 1988-ban. A felfokozott felszültségben elkapkodott támadás beismerése és az USA által később fizetett kártérítések ellenére 1990-ben a Vincennes kapitánya kitüntetést kapott “kiemelkedő parancsnoki szolgálatáért”…

Az akkori katasztrófában több mint 250 iráni hunyt el.

– PAN –