Ajánló >

Ukrán katasztrófa: Irán sajátos takarításba kezdett…

Fordítás

Miután a PS752-es járat lelövésére utaló jelek egyre egyértelműbbek, Irán buldózerekkel kezdte takarítani a helyszínt. Nem sok kérdés maradt így, legfeljebb az, hogy nem lenne-e időszerű a repülőgépek adatrögzítőit végre korszerűsíteni. Gyakorlatilag a donyecki szakadárok receptjét követi Irán a katasztrófa utáni helyzetben.

Miközben Irán folyamatosan kitart egy közelebbről meg nem nevezett hajtómű műszaki hiba teóriája mellett, ezenközben megkezdődött a baleseti helyszín használhatatlanná tétele. A holttestek összegyűjtése után megindult a roncsok összeszedése, miközben civilek és beazonosíthatatlan személyek mozognak a területen. Ezzel gyakorlatilag a szakszerű és teljes tényfeltárás esélye ténylegesen is megszűnt.
A sietség hátterében nehéz nem észrevenni az internetre kikerült felvételeket, amelyek ha nem is bizonyítják egyelőre, de erős valószínűséggel támasztják alá a nemzetközi sajtóban már szinte tényként kezelt lelövést.

Újabb videók 

Egy lakótelep közepéről, pontosabban egy sarki (őr?)bódé mellől vették videóra azt a felvételt, amely nagy valószínűséggel az egyik rakétatalálatot örökíti meg. Ez összhangban áll Ausztrália, Irak, Kanada és az USA titkosszolgálatainak információival amelyek, két rakéta kilövéséről szólnak, bár egyértelmű bizonyítékot ezekről nem láttunk.  A videófelvétel helyszínét azonban több sajtóorgánum és független forrás – köztük a Bellingcat és Christian Triebert is –  a google térképen azonosította, ami a repülőgép transzpondere által sugárzott pályával is egybecseng. A látható találatból és a hang terjedési sebességéből visszaszámolható, hogy a helyszín összevághat-e a találattal (kb 13mp). A hallástávolságból származó körrel ténylegesen összevethető a  repülőgép pályája, mielőtt az visszafordult volna: 

A felvétel nagy valószínűséggel hiteles. Előkerültek fotók egy 9K330 Tor rakéta maradványairól a roncsok közelében, ám ennek hitelesége egyelőre kétséges, lévén annak feltalálási helyszíne nem igazolt, emellett pedig a gépbe fúródva kellett volna utaznia.

Felszámolják a helyszínt

A cikk elején említett takarítás közben azonban új értelmet nyer pl. a függőleges vezérsíkon korábban is látható bemeneti lyuk. A gép farokrésze a becsapódástól kb. 100-150m-re háthelyzetben állt meg, azonban a függőleges vezérsík arról leszakadva, valószínűleg síkban forogva repült további 100 métert. A megbolygatott vezérsíkot most elszállításhoz átfordították. Ez láthatóvá tette a lyukkal átellenes oldalt, ahol erőteljes kimeneti nyílás látható.

Az alábbi képen homlokrakodó gépek “takarítanak”, ami valószínűleg nem sokat javít az esetleges későbbi vizsgálatok eredményességén…

Fotó: Fatemeh Bahrami/Getty

Az ukrán fél eközben egyre kevésbé beszél balesetről. Iráni  és nemzetközi sajtóforrások továbbra is arról szólnak, hogy az iráni balesetvizsgálók meghívták az érintett országok vizsgálóit, beleértve az amerikaiakat és a kanadaiakat is.  Kanadai állampolgár volt a 176 utas harmada, amivel a katasztrófa az Észak-amerikai ország eddigi legsúlyosabb légiszerencsétlensége lehet.
Az iráni állami hírügynökség ma arról számolt be, hogy a Boeingot mint gyártót is meghívták a “nemzetközi sztenderdeknek megfelelően”.  Farhad Parvaresh, Irán ICAO képviselője úgy tájékoztatta az ENSZ  Nemzetközi Polgári Repülési Szervezetét, hogy az NTSB reagált, és képviselőt küld a helyszínre. Kérdés, hogy a baleseti helyszín durva megbolygatása után mint fognak tudni vizsgálni, illetve nem világos az sem, hogyan áll majd összhangban mindez azzal, hogy Irán bejelentette: nem adja ki a rögzítőket sem az amerikai kormánynak, sem a gyártónak. Irán jogilag megteheti, hogy maga folytatja le a vizsgálatokat, de ha elszigeteli a többi felet a rögzítőktől, az “kérdéseket vet fel” – mondta egy ukrán szakjogász.

Az ukrán nagykövet a helyszínen

Lenne megoldás a tisztességtelen adatrögzítő vizsgálatok megelőzésére

A nehézkes adatrögzítő keresés, illetve a gépek radarfüggetlen (pl. nyílt óceán) követésének alternatívája a távolról való adatkommunikáció lehet. Rádiós illetve műholdas adatkapcsolat ma is létezik, melynek egyre nagyobb szerepe van a repülésben. Ezekre a Maláj gépek katasztrófái idején kezdett komolyabb figyelem hárulni. A repülőgépek adatrögzítő és továbbító rendszerei gond nélkül lehetővé tehetik, hogy a gépek ne csak a saját adatrögzítőikkel kommunikáljanak, hanem műholdas csatornák felhasználásával legalább a leglényegesebb adatokat “hazaküldjék“. Az emlékezetes AF447  Rio-Párizs járat kezdeti kivizsgálása pl. az Air France által előfizetett, viszonylag részletes műszaki ACARS üzenetek alapján indult meg, míg az adatrögzítők hosszas keresés után elő nem kerültek.

A műholdszolgáltatók egyébként már felajánlottak rendszeres időközönként történő szűkebb körű adatletöltéshez egy olcsóbban, vagy akár ingyen igénybe vehető “flottakövető” sávszélességet, azonban a rendszer még nem jutott el a teljes körű megállapodásokig vagy szabványosításig. Ehhez ugyanis minden létező repülőgép adatrögzítő- és továbbítórendszerét módosítani kellene.
A másik felvetődött lehetőség a vészhelyzeti pozícióadóhoz hasonló rendszer lehetne, amely a vészjelekkel együtt (distress signal) letölthetné az adatrögzítő rendszer erre elkülönített egységének teljes memóriáját műholdon keresztül. Ez kombinálható a vészhelyzetben kilökődő memóriamodulokkal is.

Részmegoldások tehát léteznek, egységes rendszer azonban egyelőre nincs.

– PAN –

Újabb cikkünk a témában: Irán elismerte a gép lelövését.