Ajánló >

Magángépek vészhelyzet idején – Az üzleti repülés ismeretlen arca

Fordítás

A magángépek – különösen a magyar fejekben – az öncélú luxus, a státusszimbólum és a pazarlás szinonímái, de az üzleti repülés kedvelt céltáblája külföldön is a politikai pellengérezéseknek és gyakran a demagógiának is. Pedig a légiközlekedés komoly és fontos szereplőjéről van szó, amelynek célja egyre inkább nem a látványos pénzszórás, hanem a repüléssel töltött drága idő megtakarítása. Az idő pedig sokminden miatt lehet drága… Európában közel félmillió embernek ad munkát ez az iparág, az USA-ban négyszer ennyinek. 

Luxus?

Az első magángépek még valóban szenzáció számba mentek, azonban mára a hétköznapjaink diszkrétebb szereplői, lehetőleg minél kevesebb felhajtással – leszámítva persze a szélestörzsű utasgépekből készült repülő tróntermeket. Nyilvánvaló persze, hogy minél értékesebb az utas ideje, annál jobban megéri üzleti gépen repülni. A józan megfontolások miatt immár mégis kevésbé jellemző, hogy egy-egy vállalkozónak, cégnek van saját gépe. Ehelyett igen gyakori a flottákat üzemeltető magángép szolgáltatók bérbeadó illetve chartertevékenysége, vagy akár a résztulajdonosi rendszer, jetkártya…stb.
A magángépes repülés előnyei ugyanakkor egyáltalán nem csak a dollármilliomosok számára érdekesek. Amerikai NBAA/GAMA felmérés szerint az utasoknak alig több mint fele a magas pozíciót betöltő ember. A többi utas ideje más miatt drága. A gépek pedig gyakran akár össztársadalmi érdeket is szolgálnak. A felmérés szerint a privát charter iparágban repülő pilóták évente átlag három utat repülnek valamilyen humanitárius szervezésben.

Amiért üzleti célra használjuk: 

– Akár egy órán belül készenáll (“kiáll”) a gép, legyen szó oda- vagy visszaútról.
– Függetlenek vagyunk a közforgalmi légitársaságok menetrendjétől, célállomásaitól.
– Nincs átszállás.
– Rövidebb a repülés, hisz nem függünk a nagyvárosoktól. Kisebb repülőterek is megfelelnek – közelebb a végcélhoz.
– Ebből kifolyólag a reptéri transzferidő is rövidebb.
– Szükség esetén repülés közben is célpontot változtathatunk, visszafordulhatunk.
– Nem kell órákkal a járat előtt a reptérre érkezni, az utaskezelés percek kérdése.
– Az eddig felsoroltak miatt hamarabb végzünk a célállomáson, akár szállodázás nélkül, fél, egy nap alatt.
– Diszkréció, jobb személyes biztonságérzet az utazás alatt.
– Nem kell háborúzni a csomagjainkkal.
– Az utazással töltött időben szabadabban dolgozhatunk, vagy épp pihenésre használhatjuk fel azt.
– Kényelmesebb repülés – gyakran a magasabb, nyugodtabb légtérben.

…. és ugyanezek miatt létfontosságúak a mai helyzetben is

A COVID járvány mindenre rámutat, ami a fenti felsorolásban távol esik a luxus fogalmától. Már a cikk írása közben hívott fel információért egy jóbarátom, mert szükségük lehet most üzleti charterekre. A cégük energetikai rendszereket, erőművi egységeket épít és tart karban. Miközben összeomlott az európai légiközlekedés, a közúti mozgás sem kiszámítható, ennek a multicégnek gondoskodni kell arról, hogy a szélturbinák, generátorok, a munkák és a szervizszolgáltatás a szerződéseknek megfelelően működjenek szerte a kontinensen. Nem kérdés, hogy fejenként akár többezer euróért is olcsóbb mozgatni a mérnököket, mint leállítani egy erőművet, ipari létesítményt.
A gyorsan igénybe vehető privát gépek ilyenkor rengeteg pézt keresnek vagy spórolnak még az őket kibérlő cégnek is, de az azon keresztül kiszolgált fogyasztóknak is.
A cég munkatársai pedig biztonságban, időben, hatékonyan érkeznek, és dolguk végeztével már indulhatnak haza, vagy a következő feladatra.
Érdemes egyébként megemlíteni, hogy vírusmentes időszakban is használják ilyen feladatra az üzleti gépeket, ahol nagy értékekről, vagy nagy fennakadás elkerüléséről van szó. Ilyenek pl a Ryanair kis Learjet magángépei, amelyek tartalék személyzetet, alkatrészt, szerelőket mozgatnak, ha porszem kerül a légitársaság gépezetébe.

(Fotó: Sgt. Kentavist P. Brackin)

A manapság sokat emlegetett repatriálás szintén gyakoribb feladata most az állami gépeknek és magángépes társaságoknak. A járvány miatt külföldön ragadt turisták, külföldön dolgozók hazatelepítésében igény szerint tudnak részt venni a néhány személyestől akár nagyobb létszámokig elérhető gépek.

Aki időt nyer életet nyer  

És itt érkezünk el két másik felhasználási irányhoz. Az egyik maga az egészségügy, amely kevésbé köztudottan, de abszolút békeidőben is gyakran használ üzleti gépeket akár betegszállításra, akár a nemzetközi szervdonor rendszer kiszolgálására, vagyis közvetlen életmentésre.

A TrustAir Kft. gépe a veronai buszbaleset sérültjével érkezik Ferihegyre – MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Több cég, egészségügyi szervezet eleve erre a feladatra szerez be repülőgépeket, ám gyakran olyan gépek szolgálnak ilyen célokat, amelyek egyébként valóban cégvezéreket, művészeket, “fontos embereket” fuvaroznak hétköznapi útjaikon. Az alábbi videón a Jetflite cég Challenger 605-ös repülőgépén láthatjuk, hogyan lesz egy klubüléses business jet konfigurációból betegszállító egység.

Valószínűleg kevés szebb feladata van egy repülőgépnek és a rajta dolgozó személyzetnek, orvosoknak, asszisztenseknek, mint hogy kihasználva a repülés lehetőségeit, órák alatt hozzásegítsék a beteget egy új szervhez, speciális műtéthez, vagy éppen hazaszállítsák egy külföldi traumatológiai ellátás után, ha már megerősödött annyira, hogy az otthoni kórházban kezelhessék tovább.

Ülések helyén rögzíthető Spectrum Aeromed alapú rendszer egy Cessna Citation V utasterében

Ma viszont a COVID-19 járvány idején, amikor orvosi eszközöket, szakszemélyzetet sem könnyű menetrendi gépre ültetni, létfontosságú, hogy kihasználható legyen az üzleti repülőgépek kapacitása ilyen feladatokra.  Mint általában a legtöbb súlyos veszélyhelyzetben is, most ebben a járványban is  sorra ajánlják fel cégek, flottaüzemeltetők és magánszemélyek is kisebb-nagyobb gépeiket, több esetben térítésmentesen is. Van aki orvosokat fuvaroz, van aki védőeszközt, vérmintákat… stb. A világjárvány zajában ezek a gesztusok nem ütik meg a sajtó ingerküszöbét, de fontos elemei a bajok hatékonyabb elhárításának.

És ezzel eljutunk a másik fontos, de kevésbé ismert funkcióhoz, vagyis a katasztrófahelyzetben vállalt szerepekig. A magángépes társaságok gyakran fuvaroznak speciális személyzetet, eszközöket, gyógyszert a természeti csapások helyszínére is, különösen olyankor, amikor az adott ország légiközlekedése, vagy a nagyobb repülőterek használata ellehetetlenül. Ilyenkor is gyakori a felajánlás akár a tulajdonosok, akár az üzemeltetők, személyzetek részéről. A gyors segitség ilyenkor is életet ment, vagy épp betegségek, járványok kialakulását előzi meg.
Itt kapcsolódik a mostani eseményekhez például a krízishelyzetekben való élelmiszerellátás. A járvány nem csak a kijárási korlátozások miatt jelent élelmezési zavarokat, hanem azért is, mert a tömegessé váló munkanélküliség, szolgáltatás leállások, logisztikai anomáliák akár halmozott bajokat hoznak.

Egy Wheels UP King Air folymatosan járja New York államot a segélyfuvarokkal. Fotó: Greg Goebel

Szép példa a segítségre a Seattle Seehawks irányítójátélkosa, Russell Wilson által fémjelzett  “Meals UP” segélyprogram. A mögötte álló támogató a Wheels Up magángépes társaság, amely a Feeding America élelmiszerbank koordináló segélyszervezet számára egyrészt 10 millió élelmiszeradagnak megfelelő anyagi keretet nyújt, másrészt viszont egy King Air szolgálatait és a társaság szabad pozicionáló járatait (empty leg) egészségügyi szállítási feladatokra ajánlotta fel.

Légitaxitól a Boeing 767-esig

A legkisebb méretű és hatótávolságú magánjetekkel (Cessna Citation Mustang) operáló cég Európában a GLOBEAIR, amely a márciusi adatok szerint 226 fő hazatelepítésében vett részt, és folyamatosan hirdeti az empty leg szakaszokat ingyenes állami és orvosi fuvarokra, szerv és vérkészítmények szállításához.
A cég megújított üzemeltetői engedélye (AOC) teherfuvar vállalását is lehetővé teszi az apró jetek fedélzetén.


A belga-holland ASL Group szintén az üres pozícionáló repülések kapacitását ajánlotta fel a 15 típusból álló flottával orvosi, kormány- és diplomáciai fuvarokra.

Az résztulajdonosi illetve jetkártya rendszerben dolgozó NetJets az ultrahosszú járatokat teljesíteni képes nagykabinos Global 6000 típusból fordult kettővel Kínában, és tért vissza a Teterboro repülőtérre 5,5 tonna védőfelszereléssel. Mint ismeretes, New York különösen nagy kihívásokkal néz szembe a járvány miatt.


A hasonló szolgáltatásokat kínál a Vistajet, amely viszont 115 repülőgéppel egy globális vállalkozás megfelelő logisztikai háttérrel. Szintén repatriáláshoz, egészségügyi és kormányzati fuvarokhoz ajánlották fel a flotta kapacitását, benne az empty legeket szintén ingyenesen.

A Dassault Aviation egy gyári Falcon 900 és egy 8X típust ajánlott fel a francia légierő parancsnoksága alá, amellyel a napokban 26 orvost és egészségügyi személyzetet fuvaroztak.

A felajánlott magángépek méretversenyét egyelőre megnyerte a New England Patriots Boeing 767-300ER gépe, amely szintén Kínából szállított maszkokat és más felszerelést.

Nem minden fekete-fehér 

Mint látható tehát, érdemes árnyaltan gondolkodni egyrészt magáról a légiközlekedésről is a járványhelyzetben, másrészt butaság a magángépes repülést reflexesen patásördögként kezelni mindenféle szélsőzöld gondolatoktól, vagy irigységtől felfűtött megnyilvánulásban.

A menetrendi közforgalmi repülés vagy a magángépes ipar önmagában nem jó vagy rossz. A problémát a civilizáció mentális betegségei, a fékeveszett globális piacgerjesztés rögeszméje és az érdemi szabályzás hiánya okozza, nem pedig az ilyen vagy olyan közlekedés. A mértéktelen igényének mértéktelen kiszolgálása és a járvány gyorsítása után pedig ma mentőövet is jelent a légi szállítás, benne az air cargo, az utasforgalmi és privát repülés is. Segítségük ma nélkülözhetetlen, ahogy a helyzet normalizálásában is az lesz. Kissé költői képpel élve a jól bevethető magángépek ma gyakran a remény szárnyai is egyben.

És bár szépen látható segítő összefogások születnek ma sok helyen a szakmában is, a nap végén mégis csak akkor örülhetünk, ha a kaotikus világjárvány-kezelés során létrejövő másodlagos gazdasági, egészségügyi, humanitárius krízisek nem fognak több áldozatot szedni, mint amennyit a vírus önmagában szedett volna…

– PAN –