Ajánló >

Földön a Lion Air B737MAX flotta, megvan a repülési rögzítő, IATA álhír a neten

Fordítás

Az indonéz közlekedésbiztonságiak szerint a napokban lezuhant Boeing repülési adatrögzítő memóriamodulját találták meg a búvárok párszáz méterre a gép utolsó azonosított pozíciójától a tengerben, nagyjából 30 méteres mélységben. Az indonéz hatóságok már október  31-én jelezték, hogy a keresőeszközök akusztikus pingeket vesznek a roncsok közt, bár akkor az erős áramlatok akkor akadályozták a keresést. A most megtalált rögzítőt átadják a helyi balesetvizsgáló szervezetnek (NTSC), akik erre a hónapra előzetes jelentést is ígértek a balesetről.  A balesetvizsgálathoz csatlakozott az amerikai NTSB, a Boeing, és a hajtóműveket gyártó General Elecrtric is.

A nagy sebességgel vízbe csapódott repülőgépnek eddig főként kisebb darabjait találták meg, és mindössze egyetlen áldozatot sikerült kétséget kizáróan azonosítani. Az adatrögzítő maga is megsérült illetve memóriamodulja leszakadt, de a mai ilyen egységek memóriacsipjeit extrém erejű ütéseknek, hőnek és víznek is ellenálló burkolatba építik, így minden valószínűséggel az adatok kiolvashatók lesznek.

A piros acélhengerben, a fekete szigetelőanyagban az áramköri lapokon a közismert pendrive-okéhoz hasonló memórialapkák vannak. Ezek mechanikai sérülésére még a legerősebb becsapódások esetén is minimális esély van.

Közben az indonéz közlekedési miniszter bejelentette, hogy leállították az indonéz Boeing 737 MAX-8-asokat (10db Lion Air és 1db Garuda üzemeltetésben lévő gépet). Ezeket a Boeingokat és javítási dokumentációjukat ártvizsgálják az indonéz hatóságok illetve az NTSC a gyártóval egyeztetett módon. Ugyancsak a minisztérium kérésére bevonják egyes Lion Air üzemeltetési-műszaki vezetők engedélyeit a vizsgálat idejére. A Lion Air ezen időszakra új műszaki igazgatót nevezett ki.

Kiemelten sűrű ellenőrzés a Lion Air flottájára, járataira

Szintén a közlekedési minisztérium jelentette be, hogy a Lion Air több mint százdarabos flottáját kiemelten kezelik a földi üzemi ellenőrzések (ramp check) ütemezésénél. Ez az itthon téves fordításban megjelentekkel szemben azt jelenti, hogy az indonéz cégeknél szokásos 10-15% helyett a Lion Air flottának minimum 40%-át fogják érinteni a járatok ilyen típusú átfogó ellenőrzése alkalmával. 

Ramp Check vagy Ramp Inspection: 

Az üzemben lévő repülőgép földön tartózkodása idején végrehajtott vizsgálat több tucat meghatározott tételre kiterjedően ellenőrzi a személyzet, az üzemeltetés és a repülőgép megfelelését a hatósági szabályzásnak. Kiterjed a pilóták engedélyeire, az eljárásokra és kézikönyvekre, ezek betartására a személyzet által, a biztonsági berendezésekre és eszközökre a fedélzeten illetve a pilótafülkében, a gépen szállított árukra illetve a repülőgép műszaki állapotára.  

A vizsgálat eredményétől függően az esetleges rendellenességeket kategóriákba sorolják. Ha jelentős vagy nagy eltéréseket találnak az ellenőrök a járaton, felkérik a gép parancsnokát, hogy a hiányosságok kapcsán intézkedjen. A megállapítások jellegétől függően előfordulhat, hogy csak valamilyen üzemi korlátozással engedik útjára a járatot de pl. ha feltételezhető, hogy a  problémákat a személyzet nem tudja vagy nem akarja megfelelően elhárítani, a gép további üzemeltetése megtiltható, míg a hiányosságokat nem rendezi a személyzet vagy az üzemeltető.

Álhírek, hoaxok

A korábbi cikkünkben bemutatott napló oldalnak többféle változata forog az Interneten, fórumokon, közösségi médiában amelyek a nálunk megjelentekkel ellentétben még csak a hibabejegyzést tartalmazzák, de a végrehajtott műszaki beavatkozást pl. nem. Ez téves következtetésekre adhat okot, illetve azt sugalmazhatja, hogy a hibát a műszakiak egyáltalán nem kezelték.

Emellett egy teljesen hamis “leminősítés” is köröz az Interneten, amely a IATA IOSA biztonsági auditjára hivatkozva a legalacsonyabb biztonsági kategóriába “sorolja át” a Lion Air céget. A IATA Indonéziáért felelős munkatársa kénytelen volt egy hivatalos cáfolatot kiadni az ügyben.

Egy baba képével is visszaéltek a magukat mások tragédiájában kiélni vágyók a közösségi médiában. A megosztott képeken szereplő kisgyermek valójában egy nyári indonéz hajóbaleset túlélője.

Sajnos tehát a manapság oly népszerű és egyre betegesebb kamugyártás is felkapta a tragédiát, egyáltalán nem segítve ezzel sem az áldozatok hozzátartozóit, sem a tájékozódni kívánó légiutasokat, sem az érintett cégeket.
A HVG pedig – mint látható – időközben máris kivizsgálta a sérült fekete doboz kérdést a szerkesztőségben, amire azért a hozzáértőknek, szakembereknek általában komoly idő kell egy laboratóriumban. (Persze a HVG-nek volt már jóval csúnyább esete is a repülésben az alternatív valósággal …) 

Brutális forgalomnövekedés az indonéz légibalesetek hátterében

A sokezer szigetre tagolt ország belföldi légi utasforgalma az utóbbi években az ötödik legnagyobbra nőtt a világon. A társaságok helyi forgalma az utóbbi 12 évben  megháromszorozódott. Közel százmillió légiutazást regisztráltak a piacon, amelyet alapvetően a Garuda illetve a Lion Air csoport ural Indonéziában.
Az ország légiközlekedésének képességeit meghaladó utasmennyiséget az idegenforgalom, a megerősödő középosztály, illetve a fapados árak együttesen generálják.

– PAN –