Ajánló >

Így támogathatsz minket

Fordítás

A Légiközlekedés Online nem titkoltan érdekvédelmi hátterű lap. Magyarországon az érdekvédelem sokak számára szitokszó, függetlenül attól, hogy az hogyan valósul meg. Nos, lapunk nem áll politikai oldalak mögé, nem fogad el támogatást azért, hogy cserébe szépeket írjon bárkiről, vagy éppen csúnyát ne…
Sokkal inkább maga igyekszik támogatni a tisztességes kommunikációt, megjeleníteni olyan problémákat, amelyekről más lapok nem írnak a szakmában. Mindez természetesen nem mindig hálás feladat, hiszen ha egyszer valakiről azt írjuk, hogy például nem bánt törvényesen a dolgozóival, etikátlanul működött, vagy csak épp nem volt tökéletes a terméke, akkor onnan sem hirdetés, de sok esetben információ sem érkezik többé. Mindezek miatt létfontosságú, hogy támogatást kapjunk, és ennek csak egy része szól a működés anyagi hátteréről.

Információ, ami segít, hogy segíthessünk  

Természetesen hasznosnak tartjuk azokat a cikkeket, amelyek akár hazai, akár nemzetközi folyamatokat elemeznek tágabb értelemben, hiszen éppen most az egész iparág válságot él meg, amelynek megértéséhez mindez fontos. Ugyanakkor nagy csend van a hazai szakma legnagyobb részét illetően, lokális ügyekben. Pilótaiskolák, klubok, vállalatok, műszaki és handlingcégek tömege működik “sajtóárnyékban”. Ritka, de felbecsülhetetlen értékű, amikor ezekről a helyekről információt, mi több, ellenőrizhető információt kapunk. Ez pedig elengedhetetlen feltétele a korrekt szakmai kommunikációnak. Maga az információáramlás is érdekeket védhet. Gondoljunk akár a fősodratú médiában megjelenő hangulatkeltésre, vagy minimum tévedésen alapuló beszámolókra (Csomagügyek, mukakörülmények, repülő- és repüzemi események…stb.)
Lényegesen hatékonyabbá tehető egy szakmai orgánum működése a megfelelő információk eljuttatásával, amelynek alapján el tudunk indulni egy ügyben. Nem árulkodásról vagy ipari titkokról van szó, lejáratásban pedig szaklapként részt sem vennénk. De számunkra létfontosságú a szakmailag pontos információ minden profilba vágó ügyben. Az ilyen minőségileg különbözik az egyszerű vállalati sajtóközlemények legtöbbjétől, amelyek legfeljebb a közéleti és bulvárlapok igényeit elégíti ki.

Kinek az érdeke?

Először is természetesne az olvasóé, már ha nem elégszik meg a közösségi médiába gyakran ellenőrizhetetlen forrásokból érkező, akár emésztés nélkül is fogyasztható “hírekkel” és “elemzésekkel”.

Bár azzal kezdtük, hogy célunk az érdekvédelem, a szó itt a legszélesebb értelemben értendő. Természetesen a legörömtelibb mindig a repülőszakmai és sportközösségekben felbukkanó pozitiv fejleményekről írni ha azokról időben tudunk.
A botrányos híreknek azonban szintén igyekszünk utánajárni, ami többnyire sokkal bonyolultabb. Előfordult már, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalat és az ottani teljes szakmai közösség érdekét egyszerre védtük az “imádkozó utas” meséjére kötelességtudóan gerjedő polsajtóval szemben.
A Ryanair utaskísérőjét rágalmazó családi sajtóbunkó lengetéssel, majd a hisztériára felülő rádiós celeb kirohanásával szemben szintén terjedelmes anyagban tettük helyre a tényeket. És bár a cikkben is jeleztük, hogy nem tisztünk a légitársaság védelme, egyazon anyagban körbejártuk, mik a valóságos és védhető érdekek a szolgáltató, a személyzet vagy az utas szemszögéből. 
Számtalanszor írtunk a handling szakma ügyes-bajos dolgairól, többek közt azért, mert ez a terület valahogy rangján alul van jelen még a szaksajtóban is, de a napilapokban is inkább csak politikai érdekből jelenik meg itthon.
A legtöbb ilyen tisztázó, szakmailag is vállalható cikk születéséhez elengedhetetlen, hogy az érintettek kommunikáljanak lapunkkal, legyen szó épp a külföldi utaskísérőről, egy cégvezetőről, vagy akár a fizetéslista legalján lévő alkalmazottról.
De meg is fordítjhatjuk a dolgot: aki szerené, hogy olvasson ügyéről a szakma, keressen fel minket egy igaz és igazolható történettel. Nálunk semmi nem tabu, ha az információ korrekt.

A sajtóforrás védelmét Magyarországon a médiatörvényként ismert 2010. évi CIV. törvény, a büntetőeljárási (Be. – 2017. évi XC. törvény) illetve pl. a 165/2011. (XII. 20.) alkotmánybírósági (AB) határozat is szabályozza. Utóbbi külön kiemeli, hogy a forrásvédelem az információt átadó személy és az újságíró között fennálló bizalmi viszonyt védi. Forrásainkat ennek megfelelően – ahogyan eddig is – szigorúan védjük.

Az alapítvány támogatása

Fenntartónk az Alapítvány a Repülőtéri Dolgozókért (ARD). Az alapítvány fő fenntartója jelenleg a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), de bármilyen szervezet vagy magánszemély is közvetlen támogatást nyújthat.
Ahhoz, hogy a szerkesztőségi vagy külsős munkába több szerzőt tudjunk bevonni, gyorsabban végezzünk egy háttéranyag akár hónapokig elnyúló feldolgozásával, illetve hogy helyszínre tudjunk menni olyan anyagokért, amit más módon nem tudunk beszerezni, természetesen anyagi eszközök szükségesek. Az alapítványt idén is bárki támogathatja adója 1%-ával a NAV felé rendelkező nyilatkozatban, illetve természetesen bármikor bármilyen anyagi felajánlással is.

ADÓSZÁM: 18245976-1-43

További információk az alapítványról ITT olvashatók
Nyomtatható rendelkező (1%) nyilatkozat ITT elérhető.
Számlaszám: 11742283-20029391 (OTP)

Köszönettel:

Légiközlekedés Online
legikozlekedes.com